Hoppa till innehåll
Start / Aktuellt / Nyheter / Ny rapport visar effekten av Fairtrade
Nyheter /

Ny rapport visar effekten av Fairtrade

I dagarna släpptes den sjunde versionen av ”Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade”, en rapport som ger en djupgående inblick i hur Fairtrade-certifieringen fungerar. Förutom detta samlar rapporten också nyligen genomförd forskning på hur Fairtrade fungerar och vilken effekt certifieringen har.

Rapporten ”Monitoring the Scope and Benefits of Fairtrade’ in its seventh edition” visar att den totala Fairtrade-premien för första gången uppgår till över 100 miljoner euro. Det är pengar som producenterna själva förfogar över och som använts för investeringar i verksamheten men också för utbildning och sjukvård.

Monitoring-and-evaluation-report

”Syftet med den här rapporten är att ge en bild av vilka områden Fairtrade fungerar bra på, och var våra utmaningar finns”, säger Dr. Arisbe Mendoza, ansvarig för Monitoring, Evaluation and Learning på Fairtrade International. ”Fairtrade är under ständig utveckling, och vi måste förstå våra utmaningar för att anpassa oss och ta itu med dem.”

Andra siffror som rapporten lyfter fram är att den totala inkomsten för Fairtrade-certifierade producenter nu når över 900 miljoner euro. Antalet Fairtrade-certifierade odlare och anställda fortsätter att växa och är nu 1,65 miljoner. 80% av dem är odlare som i genomsnitt odlar på en markyta på 1,4 hektar.

”Att mäta vilken skillnad vi gör är väsentligt för att vi ska kunna skala upp det som fungerar och ändra det som inte fungerar”, säger Marike de la Pena, ordförande för Fairtrade International.

Siffror i korthet från rapporten:

  • Fairtrade-certifieringen innefattar 1,65 miljoner odlare och anställda organiserade i 1226 producentorganisationer.
  • 2014 genererades 106 miljoner euro i Fairtrade-premie.
  • 64% av alla Fairtrade-certifierade odlare och anställda finns i Afrika och Mellanöstern.
  • 48% av anställda på Fairtrade-certifierade plantage är kvinnor.
  • 52% av de Fairtrade-certifierade producentorganisationerna har även en ekologisk certifiering.
  • 40% av de Fairtrade-certifierade producentorganisationerna sålde mer än hälften av sin produktion som Fairtrade-certifierad.