Meny

Nya möjligheter för småskaliga guldsmeder att bidra till ökad hållbarhet och etisk produktion

Ungefär 100 miljoner människor är idag sysselsatta inom småskalig gruvdrift – ofta under dåliga arbetsförhållanden och med en betalning som inte går att leva på. Ett nytt program för småskaliga guldsmeder gör det nu enklare för hantverkare att köpa in och arbeta med Fairtrade-märkt material, skapa en större tillgänglighet för konsumenter och på så sätt gynna småskaliga Fairtrade-producenter.

Fairtrade-guld-ringarFairtrade har nyligen tagit fram ett alternativt tillvägagångssätt för guldsmeder med liten verksamhet som vill stödja Fairtrade-certifierade guldproducenter men inte har resurser för att hantera en fullständig licensiering av hela sin verksamhet. 70 % av den internationella guldmarknaden består av små familjeföretag eller enstaka guldsmeder, dessa har inte alltid kapaciteten för en fullständig Fairtrade-licensiering.

Goldsmiths Registration Scheme gör det möjligt för dessa småskaliga hantverkare att köpa in, arbeta med och erbjuda Fairtrade-märkt material. Registreringen är Fairtrades sätt att se till att även småskaliga hantverkare deltar i omställningen mot en mer etisk bransch och förhoppningsvis så småningom genomgå processen för fullständig licensiering.
Läs mer om Fairtrade-märkt guld här.

Fairtrade-guld-ringar-tiny-masters-tittiTitti Bjernér var första guldsmeden i Sverige med Fairtrade-licensiering. Sedan 2006 har hon arbetat med etiskt guld. Medveten om den problematiska situationen inom guldindustrin började hon då se sig om efter etiskt guld till sin produktion. Något som då var lättare sagt än gjort. Efter ett gediget letande fick hon kontakt med en etablerad leverantör och idag köper hon allt sitt guld från småskaliga gruvor i Bolivia och Peru. Hon menar att fördelen med att jobba med Fairtrade-certifierat guld är att det underlättar för konsumenten som ofta är bekant med den välkända märkningen.

Trots att initiativet till att arbeta med Fairtrade-certifierat guld kom från Titti själv har det aldrig funnits några problem med efterfrågan. Snarare tvärtom. Produkterna tycks nästan sälja sig själv och särskilt under senare år har beställningskön växt sig lång.

Eftersom att efterfrågan har ökat med åren tycks detta ge ringar på vattnet i form av att fler hantverkare blir sugna på att prova på att arbeta med etiskt guld. Något som kanske kommer att bli vanligare i och med det nya programmet. Generellt tycker hon att branschen är konservativ, vilket på ett sätt gör det enklare att sticka ut. Oavsett om det avser innovativ design eller i det här fallet ett ställningstagande för etiskt material. Samtidigt finns en tendens till att lägga locket på vad gäller de bristande förhållandena för anställda inom industrin.

Läs mer om Titti Bjernér och hennes produktion här.

Obs! Titti Bjernér är föräldraledig fram till november 2014 och har därför begränsad möjlighet att ta beställningar under året.

Besök även gärna följande guldsmeder som erbjuder Fairtrade-guld och som har registrerat sig i Goldsmiths Registration Scheme:

Juvelerare Carl Hoff 
www.carlhoff.se
Smid StockholmAB 
www.smidstockholm.se
Jenny Kaberg Metalldesign
http://jennykaberg.com 

Dela