Anchitu Kasa, anställd på rosplantage, Etiopien

Anchitu Kasa har arbetat på blomsterplantagen Sher i Etiopien i över tio år. I början skördade hon rosorna i växthusen – i dag är hon ansvarig för plantagens säkerhetsfrågor. Hon är dessutom verksam i utskottet för jämställdhet.

– De senaste fem åren har jag sett hur plantagens anställda fått flera fördelar tack vare Fairtrade. Vi har fått en säkrare arbetsmiljö, tillgång till subventionerade matpaket och sjukvård, säger Anchitu Kasa.

De senaste fem åren har jag sett hur plantagens anställda fått flera fördelar tack vare Fairtrade.

Världens största rosplantage

I Etiopien finns det i dag runt 100 blomplantager, men endast sju av dem är Fairtrade-certifierade. Däribland Sher, som brukar räknas som världens största rosplantage. Med elva kilometer långa växthus exporterar plantagen fler rosor än alla andra blomsterplantager i landet.

Tack vare Fairtrade har de anställda fått flera fördelar. Bland annat får de riktiga arbetskontrakt, något som fortfarande är ovanligt på icke-certifierade plantager. Sher har även satsat på att utveckla lokalsamhället, genom att bygga en skola och ett sjukhus med hjälp av Fairtrade-premien.
2 500 barn mellan fyra och 18 år går nu i den lokala skolan, där de erbjuds mat och sjukvård. Sjukhuset har i sin tur cirka 240 bäddar och är utrustat med ögonklinik, röntgen och tandvård av hög klass – allt finansierat till 70 procent av Fairtrade-premien. Dessutom har kooperativet byggt ett Folkets hus, ett sportkomplex, ett bibliotek, en domstolsbyggnad och en ny kyrka.

Sjukhuset som till 70 procent finansierats av Fairtrade-premien. Foto: Fairtrade Sverige

Erbjuds utbildning

Många av de anställda vid plantagen erbjuds även utbildning och träning, i allt från IT och bokföring till ledarskap och mänskliga rättigheter.

– Vi har fått utbildning som skapar möjligheter för framtiden, inte minst för oss kvinnor. I dag har vi fler kvinnor på de mer kvalificerade positionerna än någonsin tidigare, säger Anchitu Kasa.

Vi har fått utbildning som skapar möjligheter för framtiden, inte minst för oss kvinnor.

Med hjälp av Fairtrades strategiska jämställdhetsprogram verkar plantagen
för att förbättra kvinnors situation. Det är ett viktigt arbete, menar Anchitu Kasa. Hon skulle gärna se fler sådana satsningar.

– I framtiden hoppas jag att Sher kan erbjuda förskola som kan avlasta
kvinnorna. I dag är det något som saknas och kvinnorna är beroende av andra för att få sina liv att gå ihop.


Lä mer om Fairtrade-certifierad blomsterodling.