Caroline Rono, kaffeodlare, Kenya
I byn Setek, som ligger bland de gröna kullarna i västra Kenya, bor Caroline Rono, kaffeodlare. Genom Fairtrade har hon och hennes man fått bättre inkomster och verktyg att hantera olika utmaningar. Men klimatförändringarna oroar.
Caroline Rono och hennes man Nahashon har odlat kaffe i över tio år. Som medlemmar i det Fairtrade-certifierade kooperativet Kapkiyai får de bra betalt för sin råvara.
– Tidigare brukade jag gå till mina grannar för att be om mjöl och teblad men tack vare inkomsterna från kaffet har vi byggt ett hus och köpt en ko. Och vi har råd att köpa salt, socker, teblad och tändstickor, berättar Caroline.
Nu har vi frihet och egna pengar att använda för personliga behov eftersom vi kan sälja vårt eget kaffe, berättar Caroline.
I omgivningarna kring Setek finns sedan några år Fairtrade-programmet ”Women in Coffee” som riktar sig till kvinnorna i kooperativet. Genom programmet har de fått möjlighet att odla sitt eget kaffe. Därmed har de skaffat sig en egen inkomst – något som var otänkbart för några år sedan. Då var det förbjudet för kvinnor här att odla kaffe, än mindre att tjäna egna pengar.
– Nu har vi frihet och egna pengar att använda för personliga behov eftersom vi kan sälja vårt eget kaffe, berättar Caroline.
Projekt ger trygghet och styrka
”Women in Coffee” fungerar också som en trygg tillflyktsort för kvinnorna. Caroline har fått självförtroende och styrka, inte bara när det gäller kaffeodlingen, utan också i de utmaningar som det innebär att vara ofrivilligt barnlös. I Nandikulturen, som Caroline och hennes man tillhör, förväntas kvinnor bli mödrar. Det är också Carolines högsta önskan. Hon och Nahashon har länge försökt bli föräldrar. Tack vare inkomsterna från kaffeodlingen har de nu tillräckligt med pengar för att kunna besöka en specialist och få infertilitetsbehandling. Läkarens besked ger paret hopp.

– Jag kommer att bli så lycklig den dag jag välsignas med ett barn. Jag drömmer att vi i framtiden kommer att ha en familj som håller ihop, berättar Caroline.
Hon får mycket stöd av sina vänner, men hon upplever också oförståelse och ibland fientlighet från omgivningen på grund av barnlösheten. I byn finns det kvinnor som skrattar åt henne.
– Andra föraktar mig och barn gör narr av mig.
I dag stöttar Caroline andra kvinnor att kämpa mot den traditionella kulturens normer kring infertilitet. I dag talar hon öppet om sina bekymmer och vill vara en förebild för andra kvinnor i liknande situation.
– Låt oss inte skämmas! Livet kommer att bli bra och vi kommer att lyckas eftersom tiderna har förändrats och vi kommer att bli starkare. Låt oss tala öppet och bli av med rädslan.
Klimatförändringarna påverkar vädret – och kaffeodlare
Tack vare Fairtrades Climate Academy har kaffeodlare i kooperativet Kapkiyai planterat täckgrödor som ger kaffebuskarna näring och skyddar mot ogräs. De har också planterat skuggträd mot den brännande solen. Men det finns saker de inte kan påverka. Caroline och hennes man ser följderna av klimatförändringarna – vädret är annorlunda än förr och det regn som brukade vara pålitligt kommer numera inte vid rätt tidpunkt.
Upp mot 80 procent av Kenyas ekonomi är baserad på jordbruk och i de områden där man odlar kaffe är det hushållens viktigaste inkomstkälla enligt Fairtrade Africa. Omkring 90 procent av hushållen i Kapkiyai-kooperativet odlar kaffe. De klimatförändringar som drabbar Kenya hårt – torka i de östra delarna och stora regn i norr – kan därför få förödande konsekvenser.
Låt oss alla arbeta tillsammans för att bekämpa klimatförändringarna, för framtida generationers skull.
I en kafferegion som Nandi Hills kan klimatförändringarna leda till att kaffet inte mognar på rätt sätt eftersom mognaden kräver särskilda mängder sol och regn. Det skulle kunna leda till en minskad kaffeproduktion och därmed lägre inkomster för odlarna. Det oroar Caroline.
– Om den nuvarande generationen inte vidtar åtgärder mot klimatförändringarna kommer våra barn och barnbarn att ha problem med att odla kaffe och fattigdomen kommer att öka.
Men att bekämpa klimatförändringarna är inte bara kenyanernas ansvar, utan hela världens, menar Caroline.
– Låt oss alla arbeta tillsammans för att bekämpa klimatförändringarna, för framtida generationers skull.

Kapkiyai-kooperativet
Kapkiyai Multipurpose Cooperative Society Limited Cs ligger i Nandiregionen och grundades år 2000 av 12 medlemmar. Idag har kooperativet över 600 medlemmar. En integrerad del i verksamheten är programmet ”Women in Coffee”, lanserat 2015 med stöd av Fairtrade Africa och som producerar ”Zawadi Coffee” för den lokala kenyanska marknaden – ett kaffe odlat uteslutande av kvinnor.
Caroline Rono medverkar i den prisbelönta dokumentärserien ”Odlare – tillsammans genom krisen” där vi får en inblick i tre odlares förhoppningar, rädslor och utmaningar under coronapandemin.