Dah Oho Gboklela, kakaoodlare, Elfenbenskusten

Dah Oho Gboklela är kakaoodlare vid Ecakog-kooperativet i Elfenbenskusten. Hon drömmer om att hennes barn ska få ett bättre liv och kunna gå i skolan länge. Men för att det ska gå behöver kakaon värderas högre, menar hon.

Dah Oho Gboklela är 32 år. Hon började odla kakao 2004 tillsammans med sin bror, som gav henne en bit av sin mark.

Dah Oho Gboklela skördar kakaofrukt.
Foto: Fairtrade Tyskland

– I början var det inte lätt. Vi hade inga pengar för att köpa macheter. Vi hade heller ingen kakao eftersom träden är mycket små i början. Det tar tid innan de ger frukt. Men för varje år som gick tjänade vi ihop lite mer, säger hon.

Gick med i Fairtrade-kooperativ

Efter en tid gick hon med i det Fairtrade-certifierade kooperativet Ecakog, som samlar 3 500 odlare i västra Elfenbenskusten.

– Kooperativet hjälper mig att ta hand om mina barns skolgång, kläder och hälsa.

Själv var Dah Oho Gboklela tvungen att avbryta sin skolgång som tonåring när hennes far dog, eftersom hon då behövde hjälpa till att ta hand om familjen ekonomiskt. Men vid det laget hade hon redan hunnit förstå värdet av utbildning.

Varje dag säger jag till mina barn ”du tillhör skolan.” Om det går bra för dem i framtiden kommer jag vara nöjd.

Nu drömmer Dah Oho Gboklela om att tjäna tillräckligt på sin kakaoodling för att låta sina barn studera länge och mycket:

– Varje dag säger jag till mina barn ”du tillhör skolan”. Jag säger till dem att studera flitigt så att de kan få bra betyg och plugga vidare. Om det går bra för dem kan de bli tjänstemän i framtiden, då kommer jag vara nöjd. Därför gör jag mitt bästa på kakaoodlingen, för att ha råd att köpa det som krävs för att de ska kunna fortsätta gå i skolan.

Krävande arbete även hemma

Dah Oho Gboklela har fyra barn, och menar att det är minst lika krävande att ta hand om dem som det är att ta hand om kakaoskörden.

– Du måste ta hand om deras hälsa och hela tiden se till att de håller sig friska och får i sig mat. Det är ett ständigt jobb för att de ska må bra. Med odlingen är det annorlunda. När man har rensat skogen, planterat små kakaoträd och tagit hand om skörden så blir det lättare, säger hon.

Det är krävande att ta hand om fyra barn, menar Dah Oho Gboklela.
Foto: Fairtrade Tyskland

Oro över det låga kakaopriset

Dah Oho Gboklelas största oro är att kakaopriset är för lågt. Om det inte blir högre kommer hon få svårt att ha råd att låta barnen fortsätta i skolan. Inkomsten måste räcka till ett drägligt liv, annars kommer ingen att vilja odla kakao längre, menar hon. Många odlare i Elfenbenskusten lever i dag under Världsbankens definition av extrem fattigdom.

– En kakaoodlare kan aldrig ta paus. Vi jobbar alltid, oavsett om det regnar eller om solen skiner. Ju bättre kakaobönor vi producerar, desto godare blir chokladen. Så de som gillar choklad borde ha ett intresse av att betala ett anständigt pris så att vi orkar fortsätta odla. Men priset har tyvärr sjunkit på sistone.

Om vi kunde sälja kakao till ett bra pris skulle jag hålla mig lugn och vara hemma mer med mina barn.

För att klara ekonomin har familjen börjat odla andra grödor än kakao. Ris, majs, kassava, kokbananer, okra och aubergine trängs på odlingsmarken.

– Om vi kunde sälja kakao till ett bra pris skulle jag inte behöva odla allt det andra. Då skulle jag hålla mig lugn och vara hemma mer med mina barn.

Men att gå med i det Fairtrade-certifierade kooperativet Ecakog har gjort skillnad, menar Dah Oho Gboklela.  

– Nu får jag bonusar efter att ha sålt min kakao. Jag behöver inte låna pengar längre för att kunna skicka mina barn till skolan. Jag gillar Fairtrade eftersom jag får mer betalt, men det skulle behöva bli ännu mer. Priset på kakao måste höjas!

FAKTA
Fairtrade verkar för att successivt höja priset på kakao genom bland annat kriterier för inkomstutveckling över tid och genom att vara med och påverka i chokladbranschen.

Läs mer om Fairtrades arbete för levnadsinkomster.


Läs mer om Fairtrade-certifierad kakaoodling.