Roberto Gallo Castro, bananodlare, Peru

I staden La Noria i Peru bor Roberto Gallo Castro med sin familj. Han är bananodlare och medlem i kooperativet APBOSMAM som sedan 2009 säljer Fairtrade-märkta och ekologiska bananer.

Medan produktionskostnaderna stiger stadigt för Roberto Gallo Castro och hans kollegor – till exempel för bränsle och gödsel – har världsmarknadspriset på bananer sjunkit sedan 2017. ABPOSMAM-kooperativet gör allt för att ge stöd till sina medlemmar att trygga sin försörjning.

– Vi har en stadig inkomst eftersom vi är en del av Fairtrade och får en Fairtrade-premie. Om Fairtrade inte fanns skulle priserna på bananer vara lägre och vi skulle inte vara lönsamma. Utan Fairtrade är det ingen mening att vara en ”bananero” säger Roberto Gallo Castro.

Fortbildning och bättre redskap genom Fairtrade-premien

Tack vare Fairtrade-premien har APBOSMAM-kooperativet kunna bygga kanaler och packstationer. Personalen har fått olika slags fortbildning och en del av premien har gått till social utveckling.

Jag har en stark känsla av att med den prisnivå vi har nu kommer vi att försvinna som ”bananeros”.

Bevattningsanläggningar, transportvägar och förpackningssystem har förbättrats och odlarna har fått tillgång till bättre redskap i produktionen. Och tack vare premien kunde verksamheten vara i gång under coronapandemin med hjälp av olika hälso- och säkerhetsåtgärder.

En bananodlare som skördar bananer på en odling.
Roberto Gallo är medlem i APBOSMAM-kooperativet. Tack vare Fairtrade-premien har har odlarna fått tillgång till bättre redskap i produktionen. Foto: Ángela Ponce

För att vända den negativa trenden med sjunkande bananpriser tror Roberto och hans kollegor att medvetenheten bland dagligvarukedjorna behöver öka. De behöver ta del av hur bananerna produceras och förstå vilka ansträngningar som görs för att producera ekologiska bananer av hög kvalitet. Då skulle de kanske värdesätta de uppoffringar som görs och betala ett rimligt pris.

– När frukten finns på marknaden, fräsch och av hög kvalitet, är det tack vare att vi bananodlare uppoffrar oss. Om jag ägde en mataffär skulle det första jag gjorde vara att öka fruktens pris, bara lite. Jag har en stark känsla av att med den prisnivå vi har nu kommer vi att försvinna som ”bananeros”, säger Roberto Gallo Castro och berättar han ibland sover på odlingarna, ibland kämpar för att få tag på vatten.

Klimatförändringarna påverkar bananodlare

Området där La Noria ligger har på senare år haft säsonger med högre värme än vanligt och tider av kyla som inte brukar förekomma. Det påverkar skörden, ibland blir det ingen frukt att skörda och ibland blir bananerna mindre på grund av regnmängderna.

– Det leder till att många frukter kastas bort och det leder till förluster för oss, berättar Roberto Gallo Castro.

Fernando Lilla, ordföranden för ABPOSMAM-kooperativet är orolig över situationen.

– Allt detta orsakas av klimatförändringarna. Vi har nått ett stadium som vi kommer att ångra i framtiden. Det finns inget alternativ, vi kan inte luta oss tillbaka och göra ingenting. Odlarna själva testar, utvecklar och forskar och anpassar sig till de nya förhållandena, men de kan inte göra det på egen hand. De behöver vårt stöd, både när det gäller utbildning och rådgivning på fältet. Om vi tar ett litet steg i taget kommer vi att kunna göra allt större framsteg.

Jag vill att de ska få en yrkesutbildning, så jag kommer att kämpa och kämpa för dem.

Det viktigaste för Roberto Gallo Castro är att hans barn ska få en utbildning. Både hans son och dotter studerar i dag.

– Det är inte så lätt som det var förut att bekosta utbildningen för ett barn. Men jag vill att de ska få en yrkesutbildning, så jag kommer att kämpa och kämpa för dem.

Två ungdomar och en vuxen man som tittar på en datorskärm.
Roberto dotter Maria José och son Juan studerade på distans under pandemin. Foto: Ángela Ponce

APBOSMAM-kooperativet
Kooperativet har cirka 300 medlemmar och ligger i norra Peru. Trots det mycket torra klimatet odlas här framgångsrikt ekologiska Fairtrade-bananer. Odlarna kan sälja 100 procent av sin skörd i enlighet med Fairtrades kriterier.
Fairtrade-premien finansierar cirka 80 procent av lagerbyggnaderna, transportlastbilarna och kvalitetskontrollerna. Dessutom går premien till projekt för social utveckling och stöd till den lokala grundskolan, antingen genom infrastruktur, undervisningsmaterial eller lärarlöner.


Roberto Gallo Castro medverkar i den prisbelönta dokumentärserien ”Odlare – tillsammans genom krisen” där vi får en inblick i tre odlares förhoppningar, rädslor och utmaningar under coronapandemin.