Rosemary Achieng, anställd på rosplantage, Kenya

Rosemary Achieng är anställd på den Fairtrade-certifierade rosplantagen Panda Flowers i Kenya. Rosodling är ett tungt arbete, men för Rosemary är jobbet något av en solskenshistoria.

Rosemary Acheing är 47 år gammal och en av de mer kvalificerade medarbetarna på Panda Flowers, efter att ha varit anställd i cirka 15 år. När hon varit ordförande i plantagens jämställdhetskommitté i sex år bytte hon till kommittén för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen, men hjärtat klappar fortfarande lite extra för jämställdhetsfrågor.

– Jämställdhetskommittén har förändrat både arbetsplatsen och mitt eget liv. Den har skapat en miljö fri från trakasserier och rasism. Jag känner mig mer hoppfull nu kring min egen situation, säger Rosemary Acheing.

Rosemary Acheing menar att Fairtrade gjort stor skillnad i anställdas liv. Foto: Tobias Thiele

Tidigare trodde hon att bara män kunde göra vissa jobb, men nu har hon fått ett bättre självförtroende.

– Jag vågar stå upp för mig själv, säga vad jag tycker och känner till mina rättigheter som kvinnlig arbetstagare.

Dubbla lönen

Rosemary Acheing är en av 900 anställda vid plantagen. Hon menar att Fairtrade-certifieringen har gjort stor skillnad i de anställdas liv. Till exempel arbetar anställda vid Panda inte mer än 46 timmar i veckan men tjänar nästan dubbla branschens nuvarande standardlön. Det råder organisationsfrihet och många anställda har anslutit sig till facket.

Rosodling kan vara ett tungt och påfrestande arbete. Men för Rosemary, som är änka och ensam förälder till två barn, är arbetet något av en solskenshistoria. Båda hennes söner har kunnat studera tack vare Fairtrade-premien, och hon har dessutom kunnat flytta till ett bättre hem.

– Som ensam förälder är det otroligt viktigt med en permanent anställning och stabil inkomst. Fairtrade har en positiv inverkan inte bara på våra arbetsvillkor utan också på familjelivet.