Sharmilaben Kamli, anställd vid textilfabrik, Indien

Sharmilaben Kamli är anställd vid Purecotz i Indien – en av de första Fairtrade-certifierade textilfabrikerna i världen. Anställningen har gjort att hon kunnat uppfylla flera av sina drömmar.

– Det här är mitt fjortonde år som jag arbetar på Purecotz. På fjorton år har nästan allt jag drömt om gått i uppfyllelse. Jag har ett bra hem, en bil och två av mina döttrar har gift sig. Det enda jag inte lyckades med var att ge alla mina döttrar en bra utbildning.

Tidigare jobbade Sharmilaben Kamli med korta anställningskontrakt hos en arbetsgivare där hon bara skrapade ihop 35 rupier, omkring 4 kronor, per dag. Det räckte inte för att få livet att gå ihop och kunna ge barnen en bra uppväxt. Så Sharmilaben Kamli gick en kurs i skrädderi och letade sedan efter en bättre arbetsgivare. Så hittade hon Purecotz.

Jag och mina kollegor pratar och skrattar hela dagarna och märker knappt att tiden går.

– Först var jag ett slags mellanchef som skulle hålla koll på en grupp anställda, men det passade inte mig så bra. Jag föredrar att jobba vid maskinen så det gör jag nu. Jag och mina kollegor pratar och skrattar hela dagarna och märker knappt att tiden går.

Ensam med fyra döttrar

Sharmilaben Kamli gifte sig tidigt i livet med en man som visade sig vara alkoholist och vars familj inte accepterade henne in i familjen. De kom inte ens på bröllopet. Numera bor Sharmilaben Kamli istället ensam med sina fyra döttrar.

– Ibland önskar jag att jag fortfarande hade en man i hushållet. Det finns vissa saker som är väldigt svåra för kvinnor i Indien, som jag inte kan göra, och inte mina döttrar heller. Men vi får mycket hjälp av min egen familj, mina syskor, så vi klarar oss.

Och Purecotz har förbättrat familjens situation väsentligt. Sharmilaben Kamli har fått möjlighet att ta ett lån och får mer än regionens lagstadgade minimilön i betalning.

Det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor på jobbet. Vi gör samma saker och tjänar lika mycket.

– Fairtrade-certifieringen skapar en slags transparens här, inget händer under bordet och vi anställda har rättigheter som vi känner till. Och det finns ingen skillnad mellan män och kvinnor på jobbet. Vi gör samma saker och tjänar lika mycket.

Tid över till annat

Sharmilaben Kamli beskriver de olika stegen som textilierna på fabriken går igenom: Tyget sträcks ut, skärs, kontrolleras och kommer sedan till skrädderiet, där hon själv arbetar. När hon är klar går tygbitarna vidare till trådklippning och knapparbete. Sedan kvalitetskontrolleras arbetet igen innan det går vidare till tvätt, strykning och till slut förpackning.

Efter jobbet åker hon hem. Tillsammans med sina döttrar arbetar hon för tillfället med att höja husgrunden med hjälp av stenar och sand. Sedan kommer de behöva anställa några byggarbetare för att bygga själva golvet, vilket de har råd med tack vare Fairtrade och Purecotz.

Jag jobbar på ett jobb jag gillar och samtidigt har jag tid över ibland för att åka till stranden och titta på solnedgången med mina barn.

Men de bästa stunderna är förstås när det inte finns något arbete att uföra på hemmaplan. Då gillar Sharmilaben Kamli att åka till stranden med familjen.

– Jag jobbar på ett jobb jag gillar och samtidigt har jag tid över ibland för att åka till stranden och titta på solnedgången med mina barn. Jag kan bara sitta i sanden och fundera över livet. Att jag får sådan tid gör mig lycklig.

Strävar efter utbildning

Sharmilaben Kamli hoppas fortfarande kunna ge sina döttrar bättre möjligheter till utbildning. Universitet kostar pengar, men hon har till slut kunna skickat sin yngsta dotter dit.

– Kvinnor i Indien får oftast inte jobba förrän de har gift sig. Men även det håller på att förändras. Snart är det nog accepterat att det är jag som skickar dem till sina första jobb istället för deras män. Men de måste ju ändå lära sig först. Nu är två av mina döttrar gifta, men de andra två hoppas jag kunna ge en bra utbildning.

På frågan om hon har något medskick till europeiska konsumenter svarar Sharmilaben Kamli:

– Här syr vi kläder med mycket kärlek och omtanke. Konsumenter borde välja kläder från vår Fairtrade-certifierade fabrik oftare, så att vi får mer jobb.


Läs mer om Fairtrade-certifierad texilproduktion.