Övriga produkter
Du kanske tänker att Fairtrade bara är en märkning av råvaror som kaffe, te och bananer? Men de internationella Fairtrade-kriterierna gäller för allt fler råvaror och också för många sammansatta produkter.
Sportbollar
Varje år importerar vi hundratusentals fotbollar, handbollar, beach- och volleybollar till Sverige. En stor del av produktionen sker i länder med utbredd fattigdom. I många av dessa länder bidrar bollproduktion både till familjeförsörjning och till samhällsutvecklingen i stort. Men villkoren för de anställda är ofta dåliga.
Stadium är en av butikskedjorna som säljer Fairtrade-märkta bollar. Alla deras egna fotbollar, handbollar, volley- och beachbollar är märkta.
Kokos
Fairtrade-märkt kokosnötter brukar inte finnas i svenska butiker, men däremot flera produkter tillverkade av kokos som till exempel kokosmjölk, kokosolja och kokoschips.
Kryddor och örter
Flera av dina kryddor kan vara Fairtrade-märkta. I svenska butiker kan du hitta Fairtrade-märkt svartpeppar, vitpeppar, gurkmeja och ingefära.
Hudvård
Dina hud- och hårvårdsprodukter kan också vara Fairtrade-märkta. Fairtrade-certifierat sheasmör, olivolja, kakaosmör, socker, honung, kokosolja, arganolja och olika extrakt är exempel på ingredienser som kan ingå i hudvårdsprodukter.
Frukt och juice
I Sverige finns det få andra färska frukter än bananer som är Fairtrade-märkta. Ibland kan du hitta Fairtrade-märkt lime, passionsfrukt och litchi i fruktdisken. Världen över finns färsk ananas, apelsiner, mango, vindruvor, dadlar, avokado, kokosnötter med mera som Fairtrade. Fråga gärna efter fler Fairtrade-certifierade frukter nästa gång du handlar!
Fairtrade-certifierade fruktodlingar finns framförallt i Brasilien, där en tredjedel av alla världens apelsiner odlas och mer än hälften av all apelsinjuice produceras.
Ris och quinoa
I välsorterade mataffärer kan du hitta både quinoa och flera sorters ris med Fairtrade-märket.
Honung
Bin pollinerar många av de växter vi är beroende av som livsmedel. Tyvärr hotas världens bin både av klimatförändringar och den utbredda användningen av bekämpningsmedel. När du väljer Fairtrade-märkt honung stöttar du småskaliga biodlare som kan ha en avgörande roll för att hjälpa bin att överleva.
Guld och silver
Guldindustrin omsätter stora pengar. Men de människor som utför det riskfyllda jobbet i gruvorna lever ofta i fattigdom. Branschen präglas av låga löner och barnarbete. Dessutom används kemikalier som är skadliga för både människor och miljö. Sedan 2011 finns Fairtrade-kriterier för guld och andra ädelmetaller. När du väljer Fairtrade-märkt guld stöttar du småskaliga kooperativ som satsar på hållbar gruvdrift.
Utsläppskrediter
Fairtrade certifierar även utsläppskrediter. Syftet är att ge människor i länder med utbredd fattigdom möjlighet att driva och investera i projekt som minskar deras egen klimatpåverkan, samtidigt som det ökar möjligheten att möta effekterna av klimatkrisen. Projekten kan till exempel vara effektivisering av energianvändning, att ställa om till förnybar energi eller plantera skog.
Krediterna har tagits fram tillsammans med Gold Standard, en av världens ledande organisationer som arbetar med utsläppskrediter, och säljs på den internationella marknaden för frivilliga utsläppskrediter.
Precis som för Fairtrade-certifierade råvaror har utsläppskrediter ett minimipris baserat på projektens ekonomiska hållbarhet. Försäljningen av krediterna ger också en Fairtrade-premie, som ska användas för att minska lokalsamhällets miljöpåverkan.
Läs mer om Fairtrade-certifierade utsläppskrediter på Fairtrade Internationals hemsida.