Övriga produkter

Du kanske tänker att Fairtrade bara är en märkning av råvaror som kaffe, te och bananer? Men de internationella Fairtrade-kriterierna gäller för allt fler råvaror och också för många sammansatta produkter.

Här är några exempel:

Hudvård

Flera av dina hud- och hårvårdsprodukter kan vara Fairtrade-märkta! Fairtrade-certifierat sheasmör, olivolja, kakaosmör, socker, honung, kokosolja, arganolja och olika extrakt är exempel på ingredienser som kan ingå i hudvårdsprodukter.  

Du kan hitta Fairtrade-märkta hudvårdsprodukter hos bland annat Åhléns, KICKS, Oriflame och Fair Squared.

Sportbollar

Varje år importerar vi hundratusentals fotbollar, handbollar, beach- och volleybollar till Sverige. En stor del av produktionen sker i länder med utbredd fattigdom. I många av dessa länder bidrar bollproduktion både till familjeförsörjning och till samhällsutvecklingen i stort. Men villkoren för de anställda är ofta dåliga. 

Stadium är en av butikskedjorna som säljer Fairtrade-märkta bollar. Alla deras egna fotbollar, handbollar, volley- och beachbollar är märkta.

Fairtrade-märkta utsläppskrediter

Fairtrade certifierar även utsläppskrediter. Syftet är att ge människor i länder med utbredd fattigdom möjlighet att driva och investera i projekt som minskar deras egen klimatpåverkan, samtidigt som det ökar möjligheten att möta effekterna av klimatkrisen. Projekten kan till exempel vara effektivisering av energianvändning, att ställa om till förnybar energi eller plantera skog. 

Krediterna har tagits fram tillsammans med Gold Standard, en av världens ledande organisationer som arbetar med utsläppskrediter, och säljs på den internationella marknaden för frivilliga utsläppskrediter. 

Precis som för Fairtrade-certifierade råvaror har utsläppskrediter ett minimipris baserat på projektens ekonomiska hållbarhet. Försäljningen av krediterna ger också en Fairtrade-premie, som ska användas för att minska lokalsamhällets miljöpåverkan.

Läs mer om Fairtrade-certifierade utsläppskrediter på Fairtrade Internationals hemsida.

Fler Fairtrade-produkter

Det finns Fairtrade-kriterier även för andra produkter: 

  1. Ris: https://www.fairtrade.net/product/rice
  2. Kryddor och örter https://www.fairtrade.net/product/herbs-and-spices
  3. Quinoa: https://www.fairtrade.net/product/quinoa
  4. Guld och silver: https://www.fairtrade.net/product/gold