Märkning

Fairtrade-märkningen finns på flera olika varor i butik. Du kan köpa kläder av Fairtrade-certifierad bomull, en Fairtrade-banan eller en chokladkaka med vår ingrediensmärkning. Oavsett vilken Fairtrade-märkt vara du köper är du med och bidrar till en hållbar värld.

I första hand är det råvaror från jordbruk i länder med utbredd fattigdom som Fairtrade-märks. Majoriteten av de Fairtrade-märkta varorna är livsmedelsprodukter som till exempel kaffe, godis och vin. Men även varor som bollar, rosor och bomull kan vara Fairtrade-märkta. I dagsläget finns det omkring 3 200 Fairtrade-märkta produkter på den svenska marknaden. Internationellt finns det 35 000.

Svart eller vitt märke

Fairtrades svarta produktmärkning är i dag den vanligaste förekommande i butik. Det märket ser du oftast på produkter som bananer, kaffe och te. Men det kommer ständigt fler varor med den vita ingrediensmärkningen, som kan sitta på till exempel chokladkakor och nötblandningar. Båda varianter av Fairtrade-märket säkerställer att det du köper, helt eller delvis, innehåller Fairtrade-certifierade ingredienser.

Fairtrades produktmärke föreställer en odlare som vinkar.
Fairtrades ingrediensmärkning kan du hitta på bland annat choklad, nötblandningar och juice.

Fairtrades svarta produktmärkning

9 av 10 svenskar känner igen vårt svarta märke. Märket visar att hela produkten lever upp till våra internationella kriterier. För råvaror som bananer, kaffe, rosor, ris, honung och socker måste 100 procent av innehållet vara Fairtrade-certifierat för att varan ska få märkas.

Om en honungsproducent till exempel blandar Fairtrade-certifierad honung med icke-certifierad honung, får den inte Fairtrade-märkas.

Men produkter som har flera ingredienser kan också vara märkta med Fairtrades svarta märke. Chokladkakor, godis, glass, läsk och müsli är exempel på sådana produkter. För dessa produkter gäller att alla ingredienser som kan vara Fairtrade-certifierade i produkten, måste vara det.

En juice kan till exempel innehålla flera olika frukter, där bara en del går att få som Fairtrade-certifierade. Juicen kan ändå märkas med Fairtrades svarta märkning, om allt innehåll som kan vara Fairtrade-certifierat är det.

Minst 20 procent av det totala innehållet ska vara certifierat för att en sammansatt produkt ska få märkas med Fairtrades svarta märke.

Fairtrades vita ingrediensmärkning

Fairtrades vita ingrediensmärkning är ett annat sätt att märka sammansatta produkter. Ingrediensmärkta varor ställer andra krav på användningen av certifierade råvaror. Om din chokladkaka har Fairtrades vita ingrediensmärke kan det till exempel betyda att den innehåller Fairtrade-certifierad kakao från ett land med utbredd fattigdom, men socker från Sverige. Detta trots att även socker går att få som Fairtrade-certifierat.

Ingrediensmärkningen lanserades 2014 för kakao, socker och bomull och utökades till att inkludera samtliga råvaror förutom bananer 2018. Syftet var att göra det möjligt för odlare att sälja Fairtrade-certifierade råvaror till fler tillverkare och på fler marknader.

Du ska tydligt kunna se på ingrediensmärket vilken eller vilka råvaror som är Fairtrade-certifierade!