Meny

På bananturné i Trelleborg

Banansatsning: Maria Wilhelms är Fairtrade-ambassadören som åkte på bananturné i Trelleborg. Satsningen var en del av kommunens projekt Framtidssagor, där barn och ungdomar får fundera över en hållbar framtid.

När Fairtrade pratar med ambassadören Maria Wilhelms i slutet av mars har hon och kollegan Eva Chelbat precis varit ute på det sista stoppet på sin bananturné: en gymnasieskola.

Det har gått jättebra, utropar hon glatt.

Framtidssagor är ett gemensamt projekt där barn och ungdomar i Trelleborgs kommun skriver, läser eller spelar in berättelser på temat hållbar framtid. Inför berättelseskapandet får de lära sig om hållbarhet genom att träffa olika aktörer i frågan. Ett ekologiskt läskföretag och ett lokalt återvinningsföretag stod på schemat i år. Och ett besök från Fairtrade-vurmarna Maria Wilhelms och Eva Chelbat, förstås.

Marie Wilhelms och Eva Chelbat

Långtgående intresse

Maria är engagerad i Fairtrade sedan länge. Hon berättar att intresset väcktes på hennes tidigare arbetsplats, Fackförbundet Vision, när de bestämde sig för att bli en så kallad Fair Union.

 Då fick jag upp ögonen för Fairtrade och bestämde att min kommun måste bli Fairtrade-diplomerad. Så jag skrev ett medborgarförslag som ledde till diplomering 2014. Efter det fick jag en plats i kommunens styrgrupp för Fairtrade. Det var häftigt för jag satt där i egenskap av mig själv – den Fairtrade-engagerade privatpersonen Maria.

Resa till Sydafrika ökade engagemanget

Själv är Maria mest kunnig om Fairtrades arbete med vin, efter besök hos Fairtrade-certifierade vinproducenter i Sydafrika i samband med att ha läst kursen ”Fairtrade och etisk handel”. Den gavs tidigare på Röda Korsets folkhögskola och Maria beskriver hur den förändrat hennes grad av engagemang för Fairtrade. Om hon tidigare kunnat prata om Fairtrade och appellera till logik och etik – fick hon med resan verktygen att appellera till känslor.

Vi träffade helt fantastiska människor och fick en oerhörd känsla för vad Fairtrade har betytt för dem. Vi mötte barn och ungdomar vars drömmar liksom lyste i ögonen på dem, säger Maria Wilhelms.

Barnvänliga bananer

När Maria har varit ute och föreläst om Fairtrade för skolelever har hon inlett samtalen med att berätta om sina egna möten med druvodlarna i Sydafrika, för att sedan gå över till det något barnvänligare ämnet bananer.

 Det är en enkel produkt som passar alla åldrar och är lätt att förstå sig på. Min kollega Eva Chelbat, som är samordnare för Framtidssagor, har haft på sig banandräkt och delat ut Fairtrade-bananer till barnen, medan jag har pratat om fattigdom och Fairtrade.

Maria och Eva besökte under sin turné en grupp 5-åringar, en grupp 6-åringar, en sjundeklass och en gymnasieskola. De menar att budskapet om Fairtrade tagits emot väl av alla årskurser.

För de äldre eleverna berättade jag om hur somliga av deras jämngamla i Sydafrika lever. För de mindre visade vi bananens långa resa på en uppblåsbar jordglob. Vi räknade på fingrarna hur lång tid det tar för bananen att åka från producentlandet till Sverige, ungefär 14 dagar, säger Maria.

Alla kan vara med och förändra

Ungefär hälften av alla tillfrågade elever har känt igen Fairtrade-märket men få har kunnat säga vad det föreställer eller står för. Nu tror Maria att kunskapen och intresset har ökat och kommer sprida sig till andra klasser. Och förhoppningsvis till elevernas familjer.

Det är en så enkel sak för barnen att göra, att gå hem och berätta om varför Fairtrade-
bananer är bra att köpa. De kostar ju ungefär lika mycket som konventionella bananer, ibland mindre till och med, så det behöver inte heller vara någon stor omställning för familjerna.

Budskapet som Maria och Eva hela tiden försökt framföra under sin bananturné är just det: Att alla kan vara med och förändra genom ett enkelt val i affären.

Jag är inte någon domedagsprofet utan det handlar om att ge en positiv bild av hur man kan förändra samhället. Att om vi gör bra val här kan det göra gott någon annanstans, säger Maria, och tillägger:

Jag brukar säga att människan i Fairtrade-märket är lantarbetaren som vinkar och säger ”tack så mycket för att du köper mina produkter! Nu får jag det mycket bättre”. Det tar barnen till sig.

Barnens sagor om en hållbar framtid publicerades på Världsbokdagen. Läs berättelserna och lär dig mer om projektet på framtidssagor.se.

 

 

Dela