Meny

Patience Adzimah, bananodlare, Ghana

”Om du utbildar en man utbildar du en person. Om du utbildar en kvinna utbildar du ett helt samhälle.”

Patience Adzimah, bananodlare, Ghana

Patience Adzimah, bananodlare, Ghana


Patience Adzimah är 45 år gammal och är mamma till fyra barn. Hon är idag anställd på
Golden Exotic, en stor bananplantage i Ghana som är Fairtrade-certifierad. För henne har Fairtrade betytt väldigt mycket.

När hon var ett halvår gammal dog hennes pappa och hennes farfar hjälpte till att försörja henne. Tyvärr fanns det inte pengar i familjen för att läsa vidare för Patience, eftersom Ghana har ett system med skolavgifter. För att klara sig blev hon tvungen att gifta sig och ta hand om barn och familj. Hon berättar att hon var väldigt ledsen över detta eftersom hon visste att det är med kunskap och utbildning hon kan förbättra livet för sig själv och för sin familj.

Därför betydde det väldigt mycket att hon fick möjlighet att arbeta på en Fairtrade-certifierad plantage där de anställda, framför allt kvinnor, fick möjlighet att utbilda sig. Hon berättar stolt hur hon var den första kvinnan att väljas in i styrelsen för premium kommittén på hennes förra arbetsplats, VREL, också det en Fairtrade-certifierad plantage. Stolt över att ha fått igenom hos ledningen att också kvinnor kan jobba ute i fält, och inte bara där det tvättas, packas och sorteras bananer för transport.

På Golden Exotic håller de dessutom nu på att för premiepengar bygga ”förskolor” vid varje station så att kvinnorna efter sin tre månaders långa föräldraledighet kan ha nära till sina barn och möjlighet att kunna amma på lunchen.

Fairtrade har också bidragit till att hennes barn, till skillnad från henne själv, har fått möjlighet att utbilda sig till vad de själva vill. Genom att premiepengar har bekostat skolavgifterna berättar Patience att hennes äldsta son idag läser till läkare och hennes yngsta dotter Grace vill bli sjuksköterska.

Premiepengarna har också bekostat sjukförsäkring för alla på plantagen, både för henne själv och hennes familj. Hon berättar att hennes man för tre år sedan blev allvarligt sjuk. Han var tvungen att opereras för att överleva. Tack vare hennes sjukförsäkring hade de råd med ingreppet. Utan Fairtrade berättar Patience, hade hon varit änka idag.

Utmaningen enligt Patience är att få lönen att räcka till. Boendet kostar mycket och just nu är det hög inflation i Ghana. Hennes inkomst räcker inte till för att betala mat, hyra och andra utgifter utan hon behöver vid sidan av sitt vanliga jobb också tillverka tvål som hon säljer på den lokala marknaden. Hon gläds över att det om några veckor kommer vara kraftigt reducerad kostnad för lunchen på plantagen. Ytterligare ett premieprojekt som ska göra det möjligt för alla anställda att ha råd att äta ett riktigt mål mat på dagen.

Hon avslutar med att säga att hon är väldigt tacksam för att hon genom Fairtrade fått möjlighet att förbättra sina egna arbets- och levnadsvillkor men framför allt att hon har gett sina barn en bättre framtid.

Dela