Påverka i din butik

Vad är viktigt för dig när du handlar? Kanske är det smaken och kvaliteten, kanske är det priset. Men du vet väl att ditt val vid butikshyllan också kan förändra livet för människor på andra sidan jorden?

Varje val i butiken gör skillnad. Om ditt val bara handlar om att köpa den billigaste varan, då är det någon annan som får betala det verkliga priset – ofta i form av dåliga arbetsvillkor och skador på miljön.

Allt fler företag och konsumenter inser att de val vi gör spelar roll. Därför ökar försäljningen av Fairtrade-märkta varor kraftigt, både i Sverige och internationellt.

Välj Fairtrade

Du som konsument kan engagera dig och påverka när du handlar, genom att köpa produkter som är schysst producerade. Du kan alltid fråga efter Fairtrade när det inte finns! Berätta för personalen varför du vill se ett större utbud av Fairtrade-märkta varor. När butiksägaren eller återförsäljaren märker att det finns en efterfrågan på Fairtrade-märkt kommer utbudet öka. När utbudet ökar, ökar också fördelarna för de odlare och anställda som valt att odla enligt Fairtrades kriterier. Det börjar med Fairtrade!

Vad gör Fairtrade?

Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel baserad på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. En hållbar handel som framförallt syftar till att gynna första ledet i produktionskedjan, där villkoren oftast är som sämst. När du väljer Fairtrade-märkta produkter skapar du förutsättningar för förändring och utveckling. Ditt val i butiken gör verklig skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom.