Meny

PRESSMEDDELANDE: Lidl Sverige går mot 100 procent Fairtrade-märkta rosor

Lidl Sverige går över till att enbart erbjuda sina kunder Fairtrade-märkta rosor. Därmed blir Lidl Sveriges första dagligvarukedja som konverterar en hel produktgrupp till Fairtrade-märkt. Lidls konvertering är banbrytande på Fairtrade-marknaden i Sverige och kommer innebära stora skillnader för hundratals anställda vid rosplantager i Kenya där blommorna odlas.

Fairtrade-rosor-fairglobe-lidlLidl Sverige följer nu flera stora internationella dagligvarukedjors exempel, när det konverterar en hel produktgrupp till Fairtrade-märkt. I Storbritannien säljer till exempel Sainsbury, Co-op och Waitrose sedan flera år bara Fairtrade-märkta bananer.

–När en kedja bestämmer sig för att endast erbjuda Fairtrade-märkta alternativ inom en hel produktkategori, visar det att man står bakom Fairtrades värderingar och på allvar vill vara med och förbättra villkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vi hoppas nu att flera kedjor ska följa Lidls exempel, säger Morgan Zerne, vd för Fairtrade Sverige.

I Sverige började Lidl sälja Fairtrade-märkta rosor 2012, och vill under 2014 ta steget fullt ut genom att gå över till att enbart erbjuda sina kunder rosor från Fairtrade-certifierade blomsterplantage. I Lidls butiker finns nu Fairtrade-märkta buketter om 10 rosor, som kommer att finnas tillgängliga för konsumenter alla dagar i veckan. Inom kort kommer det även finnas en Fairtrade-märkt blandbukett, där alla blommor är Fairtrade-märkta.

Under 2013 sålde Lidl ca 3,5 miljoner stjälkar rosor och när de nu går över till att enbart sälja Fairtrade-märkta rosor, innebär det stora skillnader för de anställda vid rosplantagen som blommorna kommer ifrån. Lidls rosor odlas i Kenya och kommer från sju olika Fairtrade-certifierade plantager i området runt Lake Naivasha.

En rapport från tyska Center for Evaluation vid Saarland universitetet som publicerades 2012 visar hur arbetsförhållanden på Fairtrade-certifierade blomsterplantage i Kenya är betydligt bättre än på icke-certifierade plantage. På ett Fairtrade-certifierat blomsterplantage får anställda en tryggare och säkrare arbetsplats då de farligaste kemikalierna är förbjudna och skyddskläder är obligatoriskt. All form av diskriminering är förbjuden och det finns krav på minimilöner som lägst samt organisationsrätt. Dessutom utgår en Fairtrade-premie på 10 procent av försäljningen som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället, som till exempel investeringar i brunnar, en skola eller hälsovård.

Studien belyser också att Fairtrade har positiva effekter för lokalsamhället och landsbygdsutvecklingen även utanför plantagen i dessa regioner, vilket gör de Fairtrade-certifierade plantagen till mycket attraktiva lokala arbetsgivare.

-Vi hoppas att våra kunder ska uppskatta våra vackra Fairtrade-märkta rosor så att vi gemensamt kan bidra till bättre arbets- och levnadsvillkor till odlarna i Kenya. Jag har själv besökt flera av plantagerna i Kenya och jag vet av egen erfarenhet att Fairtrade åstadkommer verklig förändring hos odlarna och deras familjer, säger Katarina Rosenqvist, CSR-ansvarig på Lidl Sverige.

Fairtrade-rosLidl blir nu första dagligvarukedja i Sverige som enbart erbjuder sina kunder Fairtrade-märkta rosor. Satsningen är långsiktig, men kommer att utvärderas vid årets slut. Nu gäller det att konsumenterna visar att de vill ha rosor som är producerade under schyssta förhållanden.

Efterfrågan på Fairtrade-märkta rosor har ökat kraftigt de senaste åren och de finns till försäljning i de flesta dagligvarukedjor. Försäljningen av antalet av Fairtrade-rosor ökade med 59 procent förra året, och uppgick till över 25 miljoner stjälkar. Rosor är den Fairtrade-märkta produkt på svenska marknaden som har allra störst marknadsandel i sin kategori. Nästan var tredje ros som säljs är Fairtrade-märkt.

För frågor kontakta
Maria Granefelt, pressansvarig på Fairtrade Sverige, e-post maria.granefelt@fairtrade.se eller telefon 073-673 16 72

Ladda ner pressmeddelandet som pdf >>

Dela