Meny

PRESSMEDDELANDE: Västmanland först att bli diplomerad som Fairtrade region

Västmanland är den första regionen eller landstinget som blir diplomerad som Fairtrade region. Diplomeringen som riktar sig till regioner och landsting lanserades officiellt under året och bygger på ett engagemang där olika aktörer samverkar inom regionen. Diplomet lämnades över under en ceremoni i entrén till Västmanlands sjukhus i Västerås.

Diplomeringen Fairtrade region bygger på regionen ska jobba mot fem mål. Det handlar om att det ska finnas ett politiskt stöd, att regionen ska ställa sociala krav i sin upphandling och att det ska finnas ett visst utbud av Fairtrade-märkta produkter. Det handlar också om att regionen ska bedriva ett aktivt informationsarbete om Fairtrade och rättvis handel och att det ska finnas en styrgrupp som leder arbetet och representerar en bredd av olika aktörer i regionen.

Vastmanland-Fairtrade-City-2015

– Vi är stolta över att vara det första Fairtrade-landstinget. Det innebär att vi ska ha en etisk upphandling, ett bra utbud av Fairtrade-märkta produkter och aktivt informera om Fairtrade, säger landstingsrådet Andreas Porswald (MP).

I regionen så är sedan tidigare Fagersta och Västerås Fairtrade City-diplomerade kommuner och genom deras arbete säkerställs den etiska konsumtionen bland invånarna i regionen. Processen för att Västmanland skulle bli en Fairtrade region inleddes redan 2014 när landstingsfullmäktige beslutade om att starta ett arbete för att bli diplomerade.

– Att Västmanland tagit initiativet och blivit den första diplomerade Fairtrade-regionen i Sverige är fantastiskt kul. Deras arbete och engagemang för en mer rättvis världshandel gör stor skillnad för de människor i länder med utbredd fattigdom som producerar våra varor, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Dela