Meny

Rekordstor efterfrågan på Fairtrade-märkta rosor

Försäljningen av Fairtrade-märkta rosor slår återigen rekord. Under 2013 beräknar Fairtrade att över 20 miljoner stjälkar Fairtrade-märkta rosor har sålts, jämfört med 16 miljoner 2012. Det innebär att var femte ros som såldes i Sverige var Fairtrade-märkt och därmed producerad under schyssta förhållanden.

Bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag.  En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador. Arbetet ger viktiga arbetstillfällen för de många kvinnor som är anställda på blomsterplantagen. Men speciellt i samband produktionstoppar som inför alla hjärtans dag, riskerar de anställda att utsättas för orimliga övertidstimmar, sexuella trakasserier och förgiftningsskador. Många tjänar så lite att det inte täcker deras familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen (Fair Trade Centers rapport  Vissen blomster handel 2011).

Fairtrade-rosor-bukett-rosa

Fairtrade-märkta rosor på klar uppgång

Redan 2012 ökade försäljningen av Fairtrade-märkta rosor med hela 66 procent jämfört med föregående år.  Trenden fortsätter under 2013. Andelen Fairtrade-märkta rosor väntas öka från 15 till cirka 20 procent. Rosor är den Fairtrade-märkta produkt på svenska marknaden som har allra störst marknadsandel i sin kategori.

– Var femte ros är nu Fairtrade-märkt. Konsumenterna visar tydligt att de vill vara med och bidra till bättre arbets- och levandsvillkor för de som odlar blommorna. Rosorna visar vägen. Nu vill vi se samma utveckling för kaffe och bananer, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

På ett Fairtrade-certifierat blomsterplantage får anställda en tryggare och säkrare arbetsplats då de farligaste kemikalierna är förbjudna och skyddskläder är obligatoriskt. All form av diskriminering är förbjuden och det finns krav på minimilöner som lägst samt organisationsrätt. Dessutom utgår en Fairtrade-premie på 10 procent av försäljningen som används till social och ekonomisk utveckling i lokalsamhället, som till exempel investeringar i brunnar, en skola eller hälsovård. Det ger dem handlingskraft att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, både för sig själva och sina familjer.

En rapport från tyska Center for Evaluation vid Saarland universitetet som publicerades 2012 visar hur arbetsförhållanden på Fairtrade-certifierade blomsterplantage i Kenya är betydligt bättre än på icke-certifierade plantage. Studien belyser också att Fairtrade har positiva effekter för lokalsamhället och landsbygdsutvecklingen även utanför plantagen i dessa regioner, vilket gör de Fairtrade-certifierade plantagen till mycket attraktiva lokala arbetsgivare.

Irene Nyambura Kiaare, anställd på Red Land Roses i Kenya berättar att de har använt delar av Fairtrade-premien för att bygga ett daghem för de anställdas barn. De flesta av de anställda kvinnorna har barn och är ensamstående så det finns ett stor behov. Många kommer till plantaget från landsbygden för att arbeta, vilket innebär att de inte har hjälp av sina familjer.

– Idag har barnhemmet cirka 70 barn i åldrarna 3 månader till 3 år. Månadsavgiften är 6 euro och då ingår 15 heltidsanställda, mat, kläder och blöjor. Alla har råd med avgiften. Min plan är att se till att mina barn utbildas. Min äldsta son går just nu första året på gymnasiet och vi planerar att han ska börja på universitetet, säger Irene Nyambura Kiaare.

Läs mer om rosor här.

Fair Trade Centers rapport  Vissen blomster handel 2011 >>
Fairtrade Impact Study (2012) från  Center for Evaluation, Saarland universitetet >>

För frågor 
Kontakta Maria Granefelt, pressansvarig på Fairtrade Sverige på telefon:
073-673 16 72 eller e-post:maria.granefelt@fairtrade.se

Dela