Meny

Så gör Fairtrade skillnad för anställda på bananplantage i Ghana

Del 1. I en skakig buss på röda slingriga vägar börjar vår resa för att besöka anställda på Fairtrade-certifierade bananplantage i Ghana. En omtumlande vecka med kunskapsinhämtning och starka intryck. Följ med på vår resa här.

När vi lämnar flygplanets nedkylda kabin möts vi av en tryckande hetta. Vi har anlänt till Ghana efter en hel dags resande. Vi är ett gäng från Fairtrade Sverige som fått möjlighet att besöka Fairtrade-certifierade bananplantager, möta anställda och vara med under utbildning i de anställdas rättigheter.

Klockan är inte ens sju på morgonen när vi står redo utanför hotellet. Vi får snabbt förståelse för det där med tid. Mer än en timme senare brummar en full buss ut från uppfarten tillsammans med representanter från Fairtrade Africa och fackorganisationerna Industrial and Commercial Workers (ICU) och The General Agricultural Workers Union (GAWU). Stämningen är på topp, snacket är högt och kameror hänger redo runt flera halsar. Resan till Voltabäckenet och Voltasjön, som ligger i sydöstra Ghana, ska ta cirka två timmar från huvudstaden Accra. Men två timmar blir tre.

 

På slingriga vägar. Foto: Maria Herou Wallner/Fairtrade Sverige

Väl framme vid det första stoppet, bananplantagen Volta River Estate Limited, (VREL) hoppar vi glatt ur bussen, en efter en. VREL har fem plantager där 650 anställda arbetar. Varje vecka levererar de 160 ton bananer till Storbritannien, 90 procent av dessa som Fairtrade-märkta. Vi möter ägaren Huub van den Broek och lär oss om plantagens produktion. Vi trängs under trädens stora gröna blad för att gömma oss undan lunchsolens hetta.

VREL:s ägare Huub van den Broek berättar hur bananodling går till. Foto: Fairtrade Sverige

Förra året genererade VREL 181 730 US dollar i Fairtrade-premie till förmån till de anställda. Många av de anställda har de senaste åren fått utbildning i andra verksamheter som kan utöka inkomsten, såsom tvålproduktion, batikkurs, körkortsutbildning, klädutbildning mm. Premien har även bland annat gått till ett sjukhus, en högstadieskola, nya klassrum och en sanitetsbyggnad. I dessa regioner är det mycket som saknas och satsningar av den här typen är av stort värde.

Utbildning i anställdas rättigheter

Vi far vidare längs slingriga röda vägar där vi möter nya människor och intryck. I en ljusgul byggnad har en utbildning i arbetsrättsliga frågor börjat och vi slinker ner på stolar. Ett 40-tal anställda från VREL i blandade åldrar, sitter runt ett u-format bord i knallblåa t-shirts, redo att ta sig an dagens workshop.

Ett 40 tal anställda deltar i en utbildning om Fairtrade kriterier och rättigheter.

Ett 40 tal anställda deltar i en utbildning om Fairtrade kriterier och rättigheter. Foto: Fairtrade Sverige

Utbildningen är en del av ett treårigt projekt som pågår i flera länder i Afrika och är finansierat av Svenska Postkodlotteriet. Syftet är att ge anställda kunskap om Fairtrade-kriterierna och deras rättigheter på plantagen men också om jämställdhet och könsroller.  I bananindustrin är det fortfarande mestadels män som arbetar, färre kvinnor får möjlighet att visa vad de går för.  En övning under dagen resulterar i en lista på vilka arbetsuppgifter som en kvinna jämfört med vad en man gör varje dag. Uppgiften får de anställda att både skratta och skoja, men visst blir syftet tydligt. Män och kvinnor behöver dela mer på hemmets arbetsuppgifter. Kvinnor ska ha samma rättigheter som män.

Fati Ibrahim är chef över komposthanteringen. Foto: Fairtrade Sverige

Under dagen möter vi Fati Ibrahim 46 år, som arbetat på VREL sedan slutet på 80-talet. Tidigare har hon arbetat med att driva upp nya bananplantor men sedan två år är hon chef över komposthanteringen, tack vara sin långa erfarenhet inom bananindustrin.

”Genom Fairtrade har jag lärt mig mycket och det har hjälpt både mig, mina barn och samhället”, berättar hon för oss.

Besök hos Ghanas största banan-exportör Golden Exotics 

Nästa dag åker vi till bananplantagen Golden Exotics (GEL) i området Kasunya, som är Ghanas största bananexportör och även den största arbetsgivaren i landet. Företaget är franskägt och har även bananplantager i Senegal, Elfenbenskusten och Kamerun. De levererar nästan 500 000 ton bananer på ett år till Europa och från Ghana kommer runt 60 000 ton. Här arbetar över 2400 anställda på nio olika sektioner. I en roströd avlång byggnad befinner sig ett femtiotal anställda från GEL för att vara med i en liknande utbildning som vi besökte dagen innan. Stolar med inbyggda bänkar står uppradade en efter en. I taket snurrar frenetiska vita fläktar i hopp om att hålla hettan utanför. Flera gånger under dagen går strömmen och fläktarna stannar av.

Utbildning i rättigheter

Utbildning i rättigheter. Foto: Fairtrade Sverige

Utbildningsdagen ger oss kunskap om de anställdas rättigheter och jämställdhet. Det kan handla om rätten till ett par skyddande stövlar eller rätten till ersättning för övertid. Det handlar också om hur anställda kan larma om det är något som inte är som det ska på arbetsplatsen. Över 90 procent av de anställda är fackligt organiserade, att gå samman har helt klart flera viktiga fördelar.

Vi bjuder deltagarna på svensk lakrits i form av Fairtrade-certifierade krokodiler. Påsarna skickas fram och tillbaka med nyfikna blickar och glada leenden.

Bananplantor i långa rader på enorma fält.

Bananplantor i långa rader på enorma fält. Foto: Frida Enroth/Fairtrade Sverige

Bussen tar oss sedan vidare för att se bananplantagen. Fält efter fält passerar och det blir klart för oss hur enormt stort Golden Exotics (GEL) faktiskt är. Under 2016 utökade de sin ekologiska odling från 32 till 112 hektar och under 2017 har företaget satsat på solenergi som ett led i arbetet mot klimatförändringarna. Ett hälsocenter som ska nyttjas av de anställda har just blivit färdigt och 250 bostäder håller på att byggas som en förmån för anställda som kommer långt hemifrån. Det här är bara några av de pågående satsningarna vi ser.

Bananstocken duschas i vatten.

Bananstocken duschas i vatten. Foto: Cecilia Corfitsen/ Fairtrade Sverige

Vi besöker sektion åtta där ekologiska bananer både plockas, sköljs och packas. De anställda arbetar på samma station hela dagen med någon av dessa uppgifter. Det är inte ett lätt arbete i dagens 40-gradiga temperatur. Jag kan inte vara annat än imponerad av dessa människor jag möter.

Bananerna delas i lagom stora klasar och får sedan bada för att bli rena

Bananerna delas i lagom stora klasar och läggs sedan i stora kar för att bli rena. Foto: Cecilia Coritsen

Så används Fairtrade-premien

Under onsdagen är det äntligen dags att få se fler exempel på hur Fairtrade-premien använts av både VREL och GEL. Jag och min kollega Frida tar tillfälle i akt att rigga kameran och gör lite intervjuer. Att göra intervjuer i extrem hetta kräver sitt, att få dörrar att sluta knarra och få människor runtomkring att vara tysta är inte helt lätt. Vi möter inspirerande Adwoa Sakyi från IUF (Internationellt fackförbund som företräder anställda inom jordbruk och plantager i 130 länder) som är regional kvinnokoordinator i Afrika. Hon arbetar dagligen med mänskliga rättigheter och för att få in fler kvinnor i jordbruket.

Adwoa Sakyi berättar om sitt arbete med kvinnors rättigheter. Foto: Frida Enroth/Fairtrade Sverige.

 

”Fairtrade gynnar arbetstagare på flera sätt. Fairtrade är en demokratisk organisation som skapar bättre förutsättningar för anställda. Fairtrade är unikt i jämförelse med de flesta andra certifieringar på så sätt att de involverar de anställda och ger dem makt att själva vara med och påverka deras arbete och framtid”, säger hon till oss.

Under dagen besöker vi även en skola där Fairtrade-premien använts i flera olika projekt: en skolbyggnad för de lite äldre barnen som tidigare undervisades utomhus, en vattentank för dricksvatten som fylls på varje dag så att de 150 skolbarnen kan dricka rent vatten hela skoldagen och ett IT-projekt med möjlighet att lära sig om datorer och IT – en utbildning som alla i samhället kan anmäla sig till för en mindre avgift. För skolbarnen är den kostnadsfri.

Skola under uppbyggnad finansierad av Fairtrade-premien.

Skola under uppbyggnad finansierad av Fairtrade-premien. Foto: Cecilia Corfitsen/Fairtrade Sverige.

 

Vi får även se två pågående skolbyggnadsprojekt som ska bli klara senare i år. Den ena ska bli en skola för unga 12-18 år med utbildning i hantverksyrken och den andra en högstadieskola. Alla projekt vi får se är resultatet av den Fairtrade-premie som genererats av bananförsäljningen. För mig kan det inte bli tydligare. I Ghana gör Fairtrade stor skillnad för odlare i regioner där certifieringen behövs som allra mest. Tack alla ni som köper Fairtrade-märkta bananer!

I nästa reseblogg skriver jag om våra besök hos kakaokooperativen. Missa inte det!

Bussen ta oss vidare till kakaoplantage

Bussen som tar oss vidare till kakaoplantage. Foto: Frida Enroth/Fairtrade Sveriga

 

Dela