Meny
Wreford Momanyi kunde studera på universitetet tack vare föräldrarnas arbete med Fairtrade-rosor. Foto: Fairtrade Sverige

Schyssta rosor kan förverkliga drömmar

Kenyanske IT-konsulten Wreford Momanyi, 26, tackar rosor och Fairtrade för möjligheten att utbilda sig. Föräldrarnas jobb på en Fairtrade-certifierad plantage innebar att han kunde studera vid universitetet. I dag jobbar han som IT-konsult på PwC.
– Fairtrade har stärkt mig och påverkat mitt liv på så många plan, säger han.

I Sverige säljs cirka fyra miljoner rosor på alla hjärtans dag. Att minst varannan är Fairtrade-märkt är glädjande tycker Wreford Momanyi, även om han önskar att de vore ännu fler. För honom är rosen så mycket mer än en vacker blomma. Den är en symbol för den vändning hans liv kunde ta tack vare föräldrarnas jobb på plantagen i Kenya. Via den så kallade Fairtrade-premien, som de anställda får utöver sin månadslön, fick Wreford Momanyi ett stipendium för att kunna utbilda sig till ingenjör inom elektroteknik.

– Jag tycker det är jätteviktigt med Fairtrade. Genom att köpa Fairtrade-märkta rosor kan människor i Sverige bidra till en positiv förändring i kenyanska lokalsamhällen. Premien, som används till allt från att rena vatten till att bygga vårdcentraler, kan verkligen göra skillnad.

Blomsterplantagen Oserian, där hans mamma fortfarande arbetar, är belägen i det bördiga området runt Kenyas näst största sötvattensjö, Naivashasjön. Där växte Wreford Momanyi upp med sin familj, i ett enkelt hus bestående av ett rum som delades upp i flera delar med hjälp av draperier som fästes i väggarna.

Wreford Momanyi var duktig i skolan, favoritämnena var matte och fysik, och när han var femton år fick han upp ögonen för telekommunikation. Han slukade information på nätet, läste på om hur nätverk fungerar och fascinerades över hur textmeddelanden kan föras över från en telefon till en annan. Han tog del av senaste nytt av telekomföretagen och började drömma om att bli ingenjör inom elektroteknik.

Eftersom utbildning är ett område som de anställda på plantagen ofta väljer att använda Fairtrade-premien till kunde Wreford Momanyi söka stipendier för sina universitetsstudier.

– Det var en tyngd som lyfte från mina föräldrars axlar, säger han.

Efter universitetet blev han erbjuden jobb som IT-konsult på den multinationella revisionsbyrån PwC.

– När jag berättade det för mamma grät hon av lycka.

I dag arbetar och bor han i Nairobi, där han har en egen lägenhet. Jobbet på PwC innebär att han kan stötta sin familj på olika sätt, för sin första lön köpte han en ny mobiltelefon till sin mamma. Hans första dröm är uppfylld – nu har han nya mål och drömmer om att bli IT-chef.

I morgon är det alla hjärtans dag – vem skulle du vilja ge en bukett rosor till?

– Om jag hade en bukett skulle jag behöva dela upp den i flera stjälkar. Jag skulle ge en ros till mina föräldrar som alltid har stöttat mig och en till alla mina lärare som jag har haft så goda relationer till. Jag skulle också ge en ros till dem som ser till att premiepengarna fördelas rättvist bland oss som vill studera. Den sista rosen skulle jag sätta i en vas på mitt vardagsrumsbord som en påminnelse om vad Fairtrade har betytt för mig och mitt liv.

Se filmen om Wreford Momanyi på Facebook.

Dela