Hoppa till innehåll
Nyheter /

Skåneföretag satsar stort på e-handel med Fairtrade-rosor

Bringbloom är den första blomaktören på den svenska marknaden som satsar på onlineförsäljning av Fairtrade-märkta rosor. I mitten av januari öppnade e-handeln och nu hoppas företaget på vidare fart i och med Alla hjärtans dag.

Bringbloom är en del av blomsterkedjan Mester Grønn som har över 100 butiker runt om i Norge. I och med etableringen av Bringbloom har Mester Grønn nu tagit steget in på den svenska marknaden och satsar på e-handel med flera varianter av Fairtrade-märkta rosor.

Rosorna från Bringbloom kommer från odlingar främst i Kenya och Etiopien. Med effektiv transport, gynnsamt klimat och nästan dubbelt så stor avkastning per kvadratmeter jämfört med europeisk produktion, är rosor från Östafrika mer klimatvänliga än om de hade producerats i Skandinavien. Koldioxidutsläppen är hela 60 procent lägre, transporten till Skandinavien inkluderad. Företaget klimatkompenserar även alla transporter.

Rosplantage i Kenya. Foto: Remo Naegeli

Hållbara alternativ

Kristoffer Tengblad är vd på Bringbloom och anser att satsningen på just Fairtrade är viktig. Det handlar om att tillgodose konsumenter hållbara alternativ.

– Det känns bra att erbjuda människor möjligheten att skicka blommor som verkligen bidrar till att utveckla lokalsamhällen i de länder där de produceras. För oss är det en självklar sak att man ska kunna skicka Fairtrade-rosor online till någon man tycker om, en gåva med Fairtrade-rosor är ju en större gåva på många sätt, säger han.

Att arbeta med Fairtrade har funnits med sedan starten för företaget och arbetet med webbutiken har tagit något år.

Hur har processen sett ut med att införa Fairtrade i blomnäthandeln?

– Vi har främst använt det nätverk vi redan har inom koncernen, eftersom Mester Grønn redan är en av Nordens största inköpare av Fairtrade-certifierade snittblommor. Därför har det har varit en relativt enkel process för oss att hitta rätt odlare. Vi har fått väldigt fin respons på våra långa Fairtrade-rosor i rosa, rött och vitt. Och vi har redan planer på att utveckla sortimentet vidare.

Positiv framtid

Än så länge levererar de endast blommor i Skåne men nu hoppas företaget kunna expandera vidare ut i landet. Konsumenterna fyller en viktig del i denna framtida satsning.

– Vi kallar det ”Bring change” som en referens till vårt varumärke Bringbloom. Det handlar om att skapa förutsättningar för förändring som ger människor i utvecklingsländer tillgång till grundläggande arbets- och levnadsvillkor. Genom att köpa Fairtrade-märkta rosor bidrar man på ett enkelt sätt till detta, säger Kristoffer Tengblad.

Bringbloom rosor
Fairtrade-märkta blommor från Bringbloom. Foto: Bringbloom.

 

Besök Bringblooms hemsida: bringbloom.se