Meny

Stockholm – Ett år som Fairtrade City

Nu är det ett år sedan Stockholms stad blev diplomerad till Fairtrade City. I dag gästbloggar Banafsheh Hejazi, strateg på stadsledningskontoret, om arbetet bakom diplomeringen och framtidsvisionerna för att främja mänskliga rättigheter.

I maj 2016 blev Stockholms stad den 76:e kommunen i Sverige att diplomeras som Fairtrade City. Det finns många anledningar till att Fairtrade City-diplomeringen är viktig för Stockholm. Allt fler stockholmare visar på ett stort samhällsengagemang och vill bidra till social och miljömässig hållbarhet både i sin stad och i världen.

Kommunens politik bygger på mål för ett Stockholm som främjar mänskliga rättigheter. Med cirka en miljon invånare och över 40 000 medarbetare och hundratals arbetsplatser, har Stockholm alla förutsättningar att vara en ansvarstagande samhällsaktör, särskild i rollen som offentlig upphandlare. Ett exempel är att cirka 470 kaffeautomater inom stadens verksamheter kommer att kunna servera Fairtrade-märkt kaffe, té, choklad och råsocker fram till 2019.

Engagerade medarbetare

Arbetet drivs till stor del tack vare engagerade medarbetare runt om i kommunen. Marjo Nieminen arbetar i Bromma stadsdelsförvaltning och har tillsammans med ett par kollegor organiserat flera fikapauser på arbetsplatsen under Fairtrade Challenge.

Styrgruppens ordförande och miljöborgarrådet Katarina Luhr och finansborgarrådet Karin Wanngård på diplomeringsdagen.

”Hela idén med Fairtrade är att bidra till ett hållbart samhälle och försörjning, även om det inte sker på den egna arbetsmarknaden utan i den del av världen där det är svårt att försörja sig. Dessutom bidrar Fairtrade till ett kretsloppstänk och ökad miljömedvetenhet” – Marjo Nieminen

– Hela idén med Fairtrade är att bidra till ett hållbart samhälle och försörjning, även om det inte sker på den egna arbetsmarknaden utan i den del av världen där det är svårt att försörja sig. Dessutom bidrar Fairtrade till ett kretsloppstänk och ökad miljömedvetenhet, säger Marjo som uppmuntrar fler kollegor inom Stockholms stad att organisera och registrera Fairtrade Challenge-fikor så att ännu fler uppmuntras till att fika medvetet och med gott samvete.

Bidra till kunskapsspridning

Kretsloppstänket och den enskilda invånarens sociala engagemang och medvetna konsumtion går också hand i hand med Agenda 2030 och FN:s 17 hållbarhetsmål som alla stater har förbundit sig till – ett globalt arbete där kommuner och kommuninvånare har en viktig roll och relevans. Därför är medvetandehöjande insatser i att öka medvetenheten kring vad och hur vi konsumerar i Stockholm och i Sverige av stor vikt.

Styrgruppen för Fairtrade City Stockholm består av bland annat fackföreningar, studieförbund, samfund samt kaffe-, livsmedels- och hotellkedjor. Enskilt och tillsammans organiseras ett flertal seminarier, kurser och filmvisningar för att lyfta frågor om hur vi som världsmedborgare kan delta i att ”genom kunskapsspridning skapa vägar ut ur fattigdom till ett värdigt liv och bättre livsvillkor”, som Marjo Nieminen påpekar.

/Banafsheh Hejazi, strateg, stadsledningskontoret, Stockholms stad

Dela