Demo av Fairtrade-märkta produkter på ICA Kvantum Åkersberga.

blogg / 27 okt 2017

Tack för ännu en fantastisk kampanj, Fairtrade Fokus 2017!

”Fairtrade syns ju överallt, vad är det som händer, har ni kampanj?” Det var ett sms som plingade in i min telefon förra veckan från en långväga vän från den yttre delen av bekantskapskretsen. En person som inte tillhör min vanliga krets eller min filterbubbla. Det var den bästa bekräftelsen jag kunde få på att vår höstkampanj, Fairtrade Fokus 2017, verkligen har nått ut.

Fairtrades kampanj, som precis har avslutats, har sjudit av events från norr till söder. Det har varit provsmakningar i butik i Falun, Skellefteå och Östersund, Fair Trade Forum i Linköping, Lund har firat 10 år som Fairtrade City och Fairtrade-bananer som synts på stan i Trelleborg. Dessutom har Fairtrade synts runt om i hela landet på utomhusreklam och med skyltning i butik. Allt med målsättningen att vi vill se Fairtrade i varje kundkorg!

Butikernas engagemang

En förutsättning för en lyckad kampanj är att butikerna är med. De allra flesta butikskedjor har haft fantastiska erbjudanden på Fairtrade-märkta produkter. Många har också skyltat upp extra för att kunderna ska hitta de Fairtrade-märkta produkterna. Butikskedjorna ICA Kvantum och Hemköp ville sporra sina butiker lite extra och anordnade interna butikstävlingar. Den butik som lyckats få den största ökningen av antalet kundkorgar som innehåller en eller fler Fairtrade-märkta produkter utsågs till vinnare. Vi kan redan nu avslöja att Ica Kvantums satsning i sina 125 butiker resulterade i att kunderna la Fairtrade-märkta varor i 40 000 fler kundkorgar än normalt under första kampanjveckan. Fantastiskt!

Fairtrade-märkta varor för kampanjen Fairtrade Fokus 2017

Butikernas engagemang i kampanjen är viktigt.

Rättvis handel och hållbar utveckling

På sociala medier har vi sett massor med bilder på där människor visat upp och delat med sig av sina Fairtrade-favoriter under hashtaggen #fairtradeivarjekundkorg. Det är en sån fröjd att se den bredd av unga och gamla, hon, hen och han, stad- och glesbygdsbor från norr till söder med alla möjliga ursprung som vill visa att de väljer Fairtrade.

För alla dessa insatser strävar mot ett och samma mål: att ännu fler ska få upp ögonen för Fairtrade och varför det är viktigt. Att mänskliga rättigheter inte skall kränkas i produktionen, att odlare och anställda ska få bättre möjligheter att kunna försörja sig på sitt arbete, ha råd att sätta sina barn i utbildning och att sätta miljön på agendan. Det börjar med Fairtrade! För även om Fairtrade vuxit så det knakar de senaste åren, behöver vi bli fler som inser vikten av en rättvis handel som drivkraft för en långsiktig hållbar utveckling.

Om alla som idag handlar Fairtrade kan övertyga en ny person om vikten av att flytta handen i butikshyllan, är vinsten stor för odlarna. Så tusen tack till er alla som var med och bidrog till att göra årets kampanj till en succé! Ni bidrar till något viktigt!
Årets kampanj är över, men fortsätt lägga Fairtrade i varje kundkorg!

Med varma hälsningar
Maria