Meny

Glöm inte sockerodlarnas hälsa i påsk

Så här i påsktider är det ett nästan ofrånkomligt inslag att fundera över hälsoaspekterna av konsumtionen av socker. Men hur står det egentligen till med sockerodlarnas hälsa?

Påsken – denna tudelade långhelg. För föräldrar en balansgång av festlighet och att inte överdriva barnens godisintag, för butikerna ett tillfälle att locka konsumenter med billiga sötsakspriser och för hälsofantaster en chans att visa på nyttigare alternativ. Men diskussionen stannar ofta där, vid hälsoaspekterna av den egna sockerkonsumtionen. Vad färre reflekterar över är att det finns hälsoaspekter också för dem som producerat råvarorna i vårt godis. Det handlar om avsaknad av grundläggande hälso- och sjukvård, ohälsosamma arbetsbördor och bristande skyddsutrustning vid hantering av skadliga kemikalier eller tunga maskiner.

Stor utsatthet för världens sockerodlare

Sockerrör växer i varma klimat där klimatförändringarna märks tydligt. Det är inte ovanligt att översvämningar eller torka slår ut hela skördar, vilket kan leda till fattigdom. När människor är fattiga och oroliga för sina skördar prioriteras personlig hälsa ofta bort. Dessutom arbetar sockerrörsodlare ofta långa dagar ute i stekande sol, utan tillgång till skyddsutrustning eller rastplatser med skugga. Det kan i förlängningen få allvarliga konsekvenser för sockerodlarnas hälsa.

Fairtrade verkar för att minska fattigdom och motverka ohälsosamma arbetsvillkor genom att stärka sockerodlare i länder med utbredd fattigdom i att skydda och effektivisera sin produktion, såväl som att investera i hälsolyftande insatser.

Översvämningar på Kasinthula Cane Growers Association

På det Fairtrade-certifierade sockerkooperativet Kasinthula Cane Growers Association i Malawi var förhoppningarna höga inför årets skördesäsong, efter två års svår torka. Men istället svepte cyklonen Idai in över regionen. Det började med ösregn den femte mars, som inte avtog förrän tre dagar senare. Resultatet blev den värsta översvämningen på 40 år.

Kasinthula ligger i Shire-dalen, en region i södra Malawi som i övrigt är nästan obeboelig eftersom klimatet är väldigt varmt, med långa torrperioder som ibland leder till hungersnöd. Få människor i området kan läsa och fattigdomen är utbredd. De flesta bor i enkla hyddor byggda av lera och grästak. Endast ett fåtal av familjerna har råd att ha boskap. Resterande människor försöker istället skrapa ihop sitt levebröd genom att odla majs, kassava och ris. Somliga tjänar pengar på egen sockerrörsproduktion eller genom att utgöra tillfällig arbetskraft på närliggande sockerrörplantager. Cyklonen Idai svepte med sig både boskap och grödor och har därför fått ödesdigra konsekvenser för det redan hårt utsatta samhället.

Kasinthula är ett av tre Fairtrade-certifierade sockerrörskooperativ i Malawi. Kooperativet startades som ett samarbetsprojekt med den malawiska staten och en närliggande sockerfabrik. Ett område med mestadels icke-producerande mark konverterades till sockerrörsproduktion för att utgöra en stabilare inkomst för medlemmarna – som tilldelades ansvar över några hektar mark var.

Kasinthulas odlare får, utöver ett minimipris som gör det enklare att planera långsiktigt, en Fairtrade-premie på 60 dollar per ton rörsocker. Medlemmarna har valt att investera premien i att förbättra produktiviteten i sockerrörsodlingen och försöka utöka dess motståndskraft mot katastrofer som Idai. Men de har också valt att investera i just hälsa för alla i lokalsamhället, genom ökad tillgång till rent vatten och utbyggd hälso- och sjukvård. Dessutom har premiepengar använts till att dra elledningar och till utbildning.

Salvadorianskt hälsoprojekt för sockerodlare

Sockerrör kan växa på många olika platser i världen. Även i El Salvador skördas de söta rören mellan december och maj. Där finns bland andra det Fairtrade-certifierade kooperativet El Sunza, som utfört en rad hälsosatsningar för sina medlemmar. Exempelvis hölls 2018 en utbildning för att förebygga sjukdomar kopplade till för mycket exponering av sol och värme. Odlarna fick lära sig hur fältarbetet kan påverka deras hälsa och vilka förebyggande åtgärder de kan vidta för att skydda sig: såsom en hälsosam diet, vattenpauser, användande av skyddsutrustning och överseende av arbetsmängd och antal timmar på fält – särskilt i direkt solljus. El Sunza investerade även i handskar, hattar, skyddsglasögon och vattenmuggar till sina medlemmar, samt satte upp tält för skugga på utvalda platser. Investeringarna möjliggjordes av Fairtrade-premien och kooperativet planerar nu att fortsätta höja kunskapen och medvetandet hos sina medlemmar om riskerna förknippade med det slitsamma arbetet.

Vad kan du göra för odlarna?

Det bästa sättet att visa ditt stöd för sockerodlarna i påsk är genom att välja sötsaker innehållande Fairtrade-märkt socker. Kasinthula Cane Growers Association i Malawi säljer till exempel sitt socker till Divine, vars fina påskägg går att köpa i rättvishandels-butiker. El Sunzas socker finns i flera olika produkter.

Spana också gärna in Lidl:s egna breda sortiment med påskgodis innehållande Fairtrade-märkt kakao! Eller varför inte testa de Fairtrade-märkta alternativen till de klassiska överraskningsäggen, som säljs på bland annat Urban Deli.

Tillhör du dem som undviker godis under påsken finns det alltid andra, nyttigare Fairtrade-märkta ingredienser att välja! Använd Fairtrade-märkt agavesirap eller honung i dina rawbollar, eller lägg Fairtrade-märkt mörk choklad i ägget. Varje gång du väljer Fairtrade bidrar du till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Dela