blogg / 22 sep 2016

”Vår vision är att göra choklad 100 % slavfri”

Tony’s Chocolonely vill minska orättvisorna inom chokladindustrin. Idag gästbloggar Kirsten van Caspel, kommunikatör på Tony’s om sitt senaste besök hos det Fairtrade-certifierade kakaokooperativet ABOCFA i Ghana.

Vem är Tony? Tony’s Chocolonely är en chokladkaka från Amsterdam som med sina ojämna bitar illustrerar orättvisorna i chokladindustrin, det är en choklad som har en historia att berätta. En historia som alla bör känna till: du, din faster och din granne.

Just nu arbetar slavar på kakaoodlingar i Västafrika, många av dem är barn. Tony’s Chocolonelys vision är att göra choklad 100 % slavfri. Inte bara den egna chokladen, utan all choklad i hela världen. Vi vill föregå med gott exempel och visa att choklad med ljuvlig smak och snygg förpackning kan produceras på schyssta sätt, framförallt genom sättet att behandla sina kakaoodlare.

Från kakaoböna i Ghana till Tony’s chokladkaka

Tony’s Chocolonely har arbetat med Fairtrade sedan starten i syfte att stödja små producenter i Ghana och Elfenbenskusten och chokladen har nyligen lanserats i Sverige. Tony’s team besöker ofta gårdarna som de arbetar med – här följer en skildring från vårt senaste besök i Ghana i slutet av sommaren.

Efter en timmes bilfärd på huvudvägen från Accra kommer vi fram till röda, små grusvägar. Det har regnat och är svårframkomligt men vår vana chaufför hanterar vägarna skickligt. Vi är på väg till ABOCFA; ett av de Fairtrade-certifierade kooperativ som vi arbetar med. Efter 30 minuter på slingriga grusvägar är vi framme i byn Aponoapono. Längst med båda sidor om byvägen står några enkla trähus och precis vid infarten ligger det nya kontoret för ABOCFA, byggt med medel från den extra betalning som Tony’s erbjuder utöver Fairtrade premien. Efter ett introduktionsmöte, åker vi för att besöka kakaoodlingarna, angelägna om att få se ursprunget till våra chokladkakor.

Gården vi gästar ser mycket trevlig ut: kakaoträden är planterade med rätt avstånd mellan varandra, inte en skymt av ogräs och man har gödslat effektivt. Tack vare denna välskötta gård har bonden blivit nominerad till ”Best Young Farmer Award” – en utmärkelse som Tony’s delar ut varje år.

ABOCFA, Ghana

På besök hos kakaokooperativet ABOCFA i Ghana.

”Jag är mycket stolt över denna chokladkaka”

Nästa dag deltar vi på årsstämman där utvecklingsplanen för Fairtrade presenteras och ”Best Young Farmer Award” delas ut till en av de 20 nominerade. Vi frågar en av kandidaterna som säljer sin kakao till Tony’s hur det har förändrat hans liv.

– Innan kunde jag inte dra nytta av att sälja min kakao. Eftersom ABOCFA och Tony’s Chocolonely har ett partnerskap får jag numer en högre betalning för min kakao och utbildning i hur man kan producera på ett mer effektivt sätt.

Vi frågar en annan jordbrukare om han gillar chokladen som vi tagit med oss.

– Jag är mycket stolt över denna chokladkaka.

Han berättar att eftersom han producerar sin kakao för Tony’s, så kan han betala sina sjukhusräkningar och sin medicin tack vare Fairtrade-premien och den extra betalning han får från Tony’s.

– Hela min familj har nytta av det och alla mina tre barn har möjlighet att gå i skolan.

När han äntligen lyckats smaka en bit av chokladkakan vi bjuder honom på börjar han skratta.

– Chokladen är mycket välsmakande. Kan jag få en bit till?

Det är tydligt att bönderna vi arbetar med är lika galna i chokladen som vi är!

Kirsten van Caspel, Tony’s Chocolonely

tonys_chocolonely_kirsten

Dagens gästbloggare, Kirsten van Caspel, från Tony’s Chocolonely.