Hoppa till innehåll
Blogg /

”Våra Fairtrade-rosor gör skillnad”

I morgon är det alla hjärtans dag, en dag då många köper gåvor till sina kära. Här bloggar Sara Cramér, säljledare på Hemköp, om deras val att arbeta med Fairtrade-märkta rosor och utvecklingen av sitt Fairtrade-sortiment.

Vi på Hemköp har samarbetat med Fairtrade sedan 2010 och det är ett samarbete som ligger mig väldigt nära hjärtat. Glädjande nog uppskattar våra kunder vårt Fairtrade-utbud och förra året ökade försäljningen med över 12 procent. Sedan ett år tillbaka gick vi över till att erbjuda 100% Fairtrade-märkta rosor i våra butiker som har blivit en riktig storsäljare. Rosor som inte bara är rosor – det är rosor som gör stor skillnad.

kenya-harvest-limited-rosor-skolbarn
Skolbarn som går i en skola finansierad av Fairtrade-premien via den Fairtrade-certifierade plantagen Harvest flower limited i Kenya.
Foto: Fairtrade Sverige.

Starka intryck i Kenya

För något år sedan fick jag möjlighet att resa till Nairobi i Kenya och möta rosodlare vars liv förändrats till det bättre, tack vare den ökade försäljningen av Fairtrade-märkta varor. Det är en resa som berörde mig starkt och jag skulle vilja berätta om två starka intryck från den resan.

Det ena är ett möte med unga tjejer som sjöng lovsånger till sanitetsbindor. Tack vare premien från Fairtrade hade skolan kunnat köpa in mensskydd till dem och det gjorde att flickorna kunde gå i skolan varje dag, istället för att som tidigare behöva vara hemma var fjärde vecka när de hade mens.

Läxläsningen blev möjlig genom Fairtrade-premien

Det andra minnet är från en annan skola, en bit utanför Nairobi. Där hade eleverna en lång väg att gå hem från skolan. De fick ofta gå i mörker och när de väl kom hem fanns det ingen elektricitet, eller lugn och ro i de trånga husen eller hyddorna, för att kunna göra läxorna. På den här skolan, återigen tack vare premien från Fairtrade, köpte de in sängar till eleverna som nu kunde sova över och i lugn och ro. Då kunde barnen göra läxorna och sedan sova tryggt.

Det var fantastiskt att se vilken skillnad en Fairtrade-märkt vara kan göra, i synnerhet för unga tjejer som på det här sättet får möjlighet att utbilda sig på samma sätt som killarna.

Imorgon är det alla hjärtans dag och vad passar bättre då än att bjuda någon du tycker om – en kompis, en kollega, en släkting eller en käresta – på Fairtrade-märkta rosor och choklad?

/Sara Cramér, säljledare på Hemköp