Hoppa till innehåll
Blogg /

Varför ska jag köpa Fairtrade-märkt choklad?

I butikerna där vi handlar finns det idag flera olika typer av chokladkakor och det kan vara svårt att se skillnaden på innehållet om man inte vet vad man ska leta efter. Dock finns det ett enkelt verktyg du kan använda när du vill köpa schysst choklad – Fairtrade-märkningen.

Varför ska jag köpa Fairtrade-märkt choklad?

Fältundersökningar visar att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Trots att denna problematik kontinuerligt uppmärksammas så fortsätter barnarbetet att öka. Barnarbete handlar i grunden om fattigdom och att göra utbildning tillgänglig till rimliga kostnader är en av de viktigaste faktorerna för att motverka barnarbete.

fairtrade-choklad-linus-hallgren
Fairtrade-märkt choklad. Foto: Linus Hallgren

Genom Fairtrade får odlarna bland annat:

  •  Ett minimipris, det vill säga ett pris som ska täcka kostnaden för en hållbar produktion. När föräldrar får förbättrade möjligheter att skicka sina barn till skolan minskar risken att deras barn sätts i arbete.
  • En premie som kan användas till bland annat skolbygge i lokalsamhällen.
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer.
  • Krav på demokratiutveckling, till exempel att varje odlare/medlem har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktig i beslutsfattandet inom producentorganisationen.

Vidare så jobbar Fairtrade med att etablera partnerskap mellan kakaoproducenter och barnrättsorganisationer som tillhandahåller utbildning och verktyg för att motverka barnarbete.

leta efter Fairtrade-märket nästa gång du handlar choklad!