Meny

”Vi är sammanlänkade via kakaon”

Idag välkomnar vi Kristina Areskog Bjurling från Axfood som gästbloggare. I april besökte hon Fairtrade-certifierade banan- och kakaoproducenter i Dominikanska republiken tillsammans med ett team från Axfood.

I maj blev Axfood den första svenska aktören att arbeta med Fairtrades råvaruprogram, vilket innebär att ännu fler kakaoodlare får möjlighet till en mer stabil försörjning och utveckling genom Fairtrade-premien.

Det har hunnit bli eftermiddag innan vi kommer iväg dit vi varit på väg hela dagen, upp i bergen till kakaoodlingarna runt San Francisco de Macorís. Pepé från Conacado, kakaokooperativet som vi besöker, kör den starka trucken i allt brantare lutning. Jag kommer på mig själv att hålla i mig hårt i handtaget på bildörrens insida och spekulera i att det nog är relativt sannolikt med jordskred på dessa uppluckrade bergsväggar. Vägen upphör att bli väg och liknar alltmer en åsnestig med djupa fåror från tidigare skyfall och löst grus. Jag lutar mig fram och intygar att vi kan gå sista biten. Mitt erbjudande viftas bort, ”det är fortfarande 5 kilometer kvar, inga problem”.

Kakaoodlare i Dominikanska Republiken.

Kakaoodlare i Dominikanska Republiken.

Tidigare under dagen har vi besökt Conacados förädlingsanläggning och fått information om kooperativets fantastiska utveckling från 80-talet till nu. De är mäkta stolta och har anledning till det. På 80-talet sålde de sin kakao långt under världsmarknadspriset till spotmarknaden i USA som gjorde sämsta chokladprodukterna av deras råvara. Nu är de Dominikanska republikens största exportör av kakao och 65 % säljs som förädlat kakaosmör och kakaopulver till ett pris långt över världsmarknadspriset på grund av den kvalitativa och ekologiska produktionen.

Det bär nedåt genom den täta bergsskogen och plötsligt uppenbarar sig en osannolik by, byn Los Brazos – ”armarna”, med ett tjugotal hus, el-station och skola. Ett tiotal personer från Fairtradekommittéen i Conacados 7nd block har samlats för att ta emot oss. Vi samtalar om svårigheter och möjligheter med kakaoodlingen. De undrar varför vi är här och jag förklarar att konsumenterna av deras kakao, på andra sidan jorden, är alltmer intresserade av var varorna är tillverkade och odlade och hur människorna har haft det kring produktionen. Vi konstaterar att vi är sammanlänkade via kakaon och att vi alla kan bidra till bättre levnadsvillkor genom schysst handel.

Delad kakaofrukt. De vita kakaobönorna torkas, fermenteras och processas för att bli kakaomassa som används för att tillverka choklad.

Delad kakaofrukt. De vita kakaobönorna torkas, fermenteras och processas för att bli kakaomassa som används för att tillverka choklad.

Vi går ut i kakaoodlingen som omringar byn och ser de fantastiska frukterna som växer likt honungsmeloner, rakt ut från stammen och grenarna. En av bönderna öppnar en frukt och vi får smaka på färska kakaobönor inbäddade i mjukt fruktkött, det smakar sött, syrligt och starkt. När vi kommer tillbaka till bygatan kommer en truck farande med ett glatt sällskap, ut hoppar några tonårstjejer som kommer och pussar på sina mor- och farföräldrar. Det är lördagskväll i byn och något kanske ska hända i nästa by. En av kakaobönderna förklarar med ett leende att det inte är alla barn och barnbarn som kan tänka sig ta över odlingarna. ”Men vi måste försöka bevisa för dem att det är värt det”. Fairtrade-premien har de redan kunnat använda bland annat till att elektrifiera byn, något som gjort stor skillnad i vardagen.

Jag kommer nog aldrig glömma denna osannolika by med dessa människor, dessa frukter och denna åsnestig där den första transporten sker av de bönor som blir till vår godaste choklad.

Dominikanska republiken är näst fattigast i Karibien. 1988 startade en grupp bönder kooperativet Conacado för att slippa mellanhänder och höja sin avkastning. Idag består den av 10 000 bönder som odlar kakao, bananer, citrusfrukter och avokado i landet.

Dela