Meny

Vi möter kakaoodlare i Ghana

Efter tre dagars besök på Fairtrade-certifierade bananplantager beger vi oss vidare mot nya vyer och trakter. Det är dags för besök hos två kakaokooperativ i sydöstra Ghana för att lära oss mer om kakaoodlarnas utmaningar.

Del 2 från Ghana. Bussen kör av motorvägen, lämnar asfalten och tar in på en röd och slingrig väg. Flera hål får chauffören Daniel att sicksacka sig fram. Rangliga hus utan vidare fönster och tak syns längs vägen, några getter springer raskt över gatan och några barn leker med en pinne under ett stort träd. Efter några skumpiga minuter är vi framme i byn cirka en timme från staden Koforidua, där kakaokooperativet ABOCFA verkar med nästan 700 odlare. ABOCFA är det enda kakaokooperativet i Ghana som i dag är både Fairtrade- och ekologiskt certifierat.

Landsbygd mellan kakaoodlingar i Ghana

Landsbygd mellan kakaoodlingar i Ghana

Vi träffas vid byns lokala träffpunkt, kanske det enda huset med el. Odlarna vi möter tittar vänligt på oss med nyfikna blickar. Vi tar i hand och sätter oss ned i fina läderstolar, speciellt reserverade för dagens gäster, längst fram i rummet. Det är bara att acceptera. Kooperativets utvalda chef hälsar oss välkomna och alla i rummet presenterar sig. Vi berättar att vi kommer från Fairtrade Sverige, att vi dagligen arbetar med att öka medvetenheten om Fairtrade och varför man ska köpa just dessa produkter. Kakaoodlarna ler glatt.

Möte med odlare på ABOCFA

Möte med odlare på ABOCFA

Stor skillnad för dagens kakaoodlare

Förra året sålde ABOCFA över 678 ton Fairtrade-certifierade kakaobönor. Kooperativet har även knutit ett femårskontrakt med Tony’s Chocolonely vilket är glädjande för kooperativet. Nu behöver de inte oroa sig för att inte kunna sälja sin kakao som Fairtrade. Tony’s Chocolonely har även skapat en stiftelse som satsar särskilt på att hjälpa utsatta kvinnor i området för att öka deras inkomst.

Toney's chocolonely ABOCFA

Toney’s chocolonely använder kakao från ABOCFA

Vi möter odlaren Osubroni Laanor som berättar för oss om resan kooperativet har gjort, från traditionell odling till ekologisk och Fairtrade-certifierad.

”Genom att välja att odla Fairtrade och ekologiskt, har vi lärt oss att använda bra jordbruksmetoder för både vår miljö och för oss odlare. Vi ser en stor skillnad för oss kakaoodlare, nu från då.”

Odlare Osubroni Laanor

Odlare Osubroni Laanor visar kakaoplantagen

En vanlig kritik är att det ska vara dyrt för odlare att bli med i ett Fairtrade-certifierat kooperativ. Men enligt Osubroni Laanor uppfattas inte avgiften som dyr och han menar att de flesta odlare kan klara av kostnaden. När de blir medlemmar går de även med på att följa Fairtrade-kriterierna och får då del av premien. Enligt Osubroni Laanor är det populärt att vara med i kooperativet.

Fairtrade motverkar fattigdom

Fairtrade-certifieringen har även hjälpt kooperativet att få bukt med problemet med barnarbete på gårdarna, något som dessvärre är vanligt i kakaobältet i Västafrika på grund av fattigdomen.

”Ingen har rätt till att skicka barn under 18 till fälten för att arbeta under skoltimmar. Det gör vi inte längre tack vare Fairtrade-kriterierna”.

En utmaning för kooperativet är det låga kakaopriset, som egentligen gäller för hela världen. Därför får Fairtrade-premien en betydande roll här, eftersom den möjliggör satsningar på investeringar. För ett ton Fairtrade-kakao får kooperativet cirka 200 amerikanska dollar. För den ekologiska får de dubbelt så mycket (400 dollar) och det är pengar som ABOCFA själva bestämmer över. Det handlar bland annat om lån som kunnat delats ut till odlare för att utöka marken, om lån till utbildning för odlarnas barn, om utbetalda stipendier till odlarnas barn, om dragning av el i två områden och om gratis ekologisk gödsling och sprayning för alla kooperativets medlemmar.

Premie till toaletter och pickup

Nästa dag besöker vi kakaokooperativet Fanteakwa i samhället Osino som består av runt 2 200 medlemmar, 750 av dessa är kvinnor. På kooperativets kontor i en delvis rosamålad byggnad, möter vi kooperativets ledning som berättar för oss om deras arbete. I snitt har dessa odlare en hektar mark. Vissa av dem tar även in tillfällig arbetskraft när det behövs i samband med skördning.

Fanteawka Ghana ledning

Möte med ledningsgruppen på Fanteakwa-kooperativet

Hela gänget på Fanteakwa

Hela gänget på Fanteakwa

”Vi måste identifiera alla våra odlare och deras olika utmaningar. Utbildning och organisering hjälper oss på vägen fram”, säger Humphrey Ayisi som är ordförande för kooperativet.

Med hjälp av premien har kakaokooperativet Fanteakwa bland annat kunnat köpa in en pickup som finns tillgänglig för medlemmarna. Vi får även se den toalettbyggnad som står mitt i samhället som byggts tack vare premien och vattentankar i några av samhällena där odlarna bor.

Fanteawka byggnad med toaletter som finansierats av Fairtrade-premien

Byggnad med toaletter som finansierats av Fairtrade-premien.

 

Pilotprojekt för unga odlare

En utmaning för kakaoodlare i Västafrika är den höga medelåldern bland odlarna. I Ghana sägs medelåldern bland kakaoodlarna vara 55 år, något som oroar många. Fanteakwa har därför satsat en del av Fairtrade premien i ett pilotprojekt för att få ett femtiotal ungdomar att satsa på kakao-odlingen. Daniel Awuku Aeldo arbetar med projektet och är anställd av kooperativet och berättar för oss om situationen för de unga.

”För många unga är det svårt att hitta jobb efter de slutat skolan, här råder en hög arbetslöshet. Det här är ett pilotprojekt för att få unga att kunna satsa på kakaoodling. För många av dem är detta något av en dröm som möjliggör en hållbar satsning som kan påverka resten av deras liv. Genom projektet får 50 unga i 25 till 30-årsåldern hjälp med både mark och utbildning”.

Daniel Awuku Aeldo som arbetar med projektet att få fler unga att kunna satsa på kakao-odling, tillsammans med kooperativets äldsta medlem.

Daniel Awuku Aeldo som arbetar med projektet att få fler unga att kunna satsa på kakao-odling, tillsammans med kooperativets äldsta medlem.

Sedan är det dags att rulla iväg i bussen igen. Vi far en bit och stannar vid en stor väg där vi hastigt kastar oss över vägen för att undkomma trafiken. Vi följer odlaren Helena Agyekumad till hennes kakaofält och får se hur kakaon växer. I klasar hänger kakaofrukten, de är mycket vackra att se och liknar ingen frukt jag tidigare sett. De flesta av dem är gröna och väntar på en gulaktig ton, då vet man att de är klara.

Kakaoodlaren Helena visar oss kakaofrukten på Fanteakwa.

Kakaoodlaren Helena visar oss kakaofrukten.

Slut på vår vecka i Ghana

Efter en veckas hektiskt tempo i extrem hetta dras vi oss tillbaka mot huvudstaden Accra. Vilka intryck och jösses vad mycket vi har lärt oss. Vi har verkligen fått se med egna ögon hur stor skillnad Fairtrade gör i dessa regioner där så mycket saknas. Jag inser att jag själv aldrig kommer att kunna äta en banan eller en chokladkaka utan att tänka på dessa fantastiska människor vi mött, som arbetar så hårt med sitt jordbruk. Efterfrågan efter Fairtrade-märkta varor måste öka för att göra större skillnad för dessa odlare. Vi konsumenter har en stor makt att visa handeln vad det är vi vill ha på marknaden. Tillsammans kan vi verka för förändring och skapa en handel som värnar om mänskliga rättigheter.

Läs om första delen av Ghanaresan, ”Så gör Fairtrade skillnad för anställda på bananplantage i Ghana”

Dela