Meny

Zeddy Rotich, kaffeodlare, Kenya

Zeddy och de andra kaffeodlarna i hennes producentorganisation har fått konkret nytta av Fairtrade-certifieringen genom bland annat utbildning i hur de ska möta klimatförändringarna.

Zeddy Rotich, kaffeodlare i Kenya.

Zeddy Rotich är kaffeodlare och ingår i kooperativet Kabngetuny Women i Kenya. Foto: David Macharia

”Klimatförändringarna påverkar oss”

– Klimatförändringarna påverkar oss när vädermönstren förändras, förklarar Zeddy. Till exempel var torkan i år extra lång med temperaturer som steg för varje dag. Vi skulle ha skördat kaffet vid det här laget men bären har inte mognat ännu. Vi gör vårt bästa för att hantera klimatförändringarnas effekter.

”Genom Fairtrade har vi utbildats”

– Genom Fairtrade har vi utbildats i klimatförändringarna och kan agera. Jag och 300 andra kvinnor har utbildats i jordbruk där vi exempelvis lärt oss hur vi kan bredda våra möjligheter till inkomst och föda genom att odla fler grödor såsom bönor och bananer. På våra kaffeodlingar planterar vi också träd som kan erbjuda skugga åt kaffeträden under torkan och tillföra bördighet till jorden. Men vi behöver ännu mer stöd i utbildning eftersom vi behöver fortsätta utbilda fler som inte idag har kännedom om vad klimatförändringarna är och hur det hänger ihop.

Zeddy berättar att de vill ha fler plantskolor så att de kan plantera fler träd för att förebygga klimatförändringarnas effekter. Något annat som det finns ett behov av är fler biogasugnar, särskilt i samhället. Biogasugnarna innebär att de inte behöver hugga ner lika många träd och kan bevara naturen.

”Jag vill be världens ledare att inte glömma oss odlare med småskaligt jordbruk. Vi måste kunna fortsätta vårt jordbruk trots klimatförändringarna”, säger Zeddy.

Dela