fbpx
Meny
Porträtt: Sophie Gripenberg
Sophie Gripenberg är hållbarhetssamordnare på Röda Korset och ambassadör för Fairtrade. Foto: Privat

Porträtt: Sophie Gripenberg

I den här porträttserien får vi möta olika eldsjälar runtom i Sverige som brinner för Fairtrade och hållbar konsumtion. Först ut är Sophie Gripenberg från Röda Korset.

Varför är du så engagerad?

– Det har jag varit sedan jag var liten. Jag blev vegetarian redan när jag var 11 och engagerade mig tidigt i jämställdhetsfrågor. Jag ifrågasatte varför män och kvinnor behandlades olika i samhället redan som tonåring. Jag är nog även engagerad tack vare alla resor jag gjort som har fått mig att reagera på orättvisor.

För mig tydliggjorde det problematiken i att vi i så många fall konsumerar varor vi inte har någon aning om hur de producerats eller utvunnits.

Ett av mina starkaste minnen är från en fältstudie jag genomförde i en by i Indonesien i samband med min kandidatexamen i ekonomi. Den huvudsakliga sysselsättningen för männen var att åka ut med träbåtar i en flodbank vid havet. Sedan dök de ner där vattnet var ungefär tolv meter djupt och fyllde hinkarna med sand. Sanden de forslade upp lades på lastbilar som ägdes av någon annan och exporterades utomlands. Ingen visste var sanden tog vägen. Dessa män var otroligt starka, men arbetet gjorde att de inte levde längre än tills de var fyrtio, femtio år gamla. Det kändes sjukt att det förekom, men det var deras vardag och liv. Även om det var omänskligt påfrestande utförde de arbetet med värdighet, men jag tänker på dem som köper upp den sanden. Vilken värdighet har de? För mig tydliggjorde det problematiken i att vi i så många fall konsumerar varor vi inte har någon aning om hur de producerats eller utvunnits.

Hur blev du engagerad i Fairtrade?

– Hela mitt engagemang för hållbar utveckling vilar på bryggan mellan mitt intresse för rättvisefrågor och ekonomi. Fairtrade var ett sätt att kombinera dem. När jag började på universitetet engagerade jag mig i Studenter för Rättvis Handel som var en del av lokala Röda Korsets Ungdomsförbund. Kort efter att jag blivit Fairtrade-ambassadör hade jag skickat min första motion till kommunfullmäktige i Växjö där jag studerade. Samma år ändrade kommunen sin upphandlingspolicy. Det var häftigt att vid så ung ålder se att man kunde påverka människor i maktpositioner i det offentliga rummet. Det var även genom Fairtrade jag sedan blev engagerad i Röda Korset Ungdomsförbund, när styrelsen behövde en ny ordförande.

Vilken är din favoritprodukt?

Jag tror att alla som har sett dokumentärerna om bananodlingarna ser hur otroligt viktigt det är med Fairtrade.

– Bananer kan jag verkligen gå igång på. Jag blir irriterad när butiker enbart har ekobananer som varken är KRAV- eller Fairtrade-certifierade. Det gör det komplicerat för mig som konsument när jag behöver gå till fyra olika matbutiker för att jag inte kan handla ett flertal etiska produkter i en butik. Jag tycker det är synd när butiker blandar ihop vad de olika certifieringarna betyder. Jag tror alla som har sett dokumentärerna om bananodlingarna ser hur otroligt viktigt det är med Fairtrade.

Vad ser du som den största utmaningen?

– Jag tror hela begreppet hållbar utveckling måste ses som en samling av olika sätt att arbeta. Jag tycker det är synd när diskussionen fastnar i motsättningar. Oavsett om det handlar om att stödja lokala producenter eller om det handlar om etiska principer för att stötta människor i andra länder. Det är sällan man ser hur dessa faktiskt kompletterar varandra.

Vilka är de viktigaste framstegen som gjorts?

– Jag tror att Agenda 2030 har varit till stor hjälp för rättvis handel som fråga. Det är många globala mål som går hand i hand med Fairtrades uppdrag. Sedan har jag under alla år Fairtrade-fikat. Jag tycker det är en fantastisk framgång att Fairtrade har lyckats skapa en rörelse som man kan återkomma till oavsett var man befinner sig i livet.

Hur tycker du att världen kan bli mer rättvis?

– Om jag får drömma fritt skulle jag vilja slopa alla handelsavtal som inte gynnar hållbar utveckling, rättvis handel och miljön. Jag tycker inte det ska finnas produkter på marknaden som går emot mänskliga rättigheter. Men eftersom vi lever i en ohållbar värld finns det inget givet recept för hur vi ska agera hållbart. Det kan inte vara hundra procent perfekt, för då kan vi inte ta några steg framåt. Självklart är det en utmaning att få företag att möta samtliga rättvisa handelskriterier, men jag tycker i alla fall det borde lagstiftas på EU-nivå om transparens i hela leverantörskedjan.

Sedan tycker jag vi i Sverige kan göra ännu mer på områden där vi är framstående, även i det lilla. Jag vill att alla kläder ska vara Fairtrade-märkta och jag vill se en vegansk prinsesstårta med ett Fairtrade-märke på!

SOPHIE GRIPENBERG
Hållbarhetssamordnare på Röda Korset

Vill helst Fairtrade-fika med: Yoval Harari som skrivit Sapiens, Homo Deus och Lessons for the 21-century. Han är duktig på att fånga komplexa problem på ett enkelt sätt och det vore intressant att höra hans tankar om handel och världsordning.

Dela