fbpx
Meny
Ulrika Urey med en kopp, redo för Fika Forever-kampanjen
Ulrika Urey, generalsekreterare på föreningen för Fairtrade Sverige. Foto: Ann-Katrin Persson.

Var med oss och fika för förändring!

På lördag den 11:e maj startar Fairtrades vårkampanj. Under en vecka samlas vi över hela Sverige och fikar för förändring – och jag hoppas att du vill vara med!

För mig är fika förknippat med minnen från barndomen. Ett förbjudet mellanmål, men också det godaste!

Favoriten var chokladbollar. Trots att det bara fick ätas på helgerna i mitt barndomshem kunde jag och min bror ofta inte hålla oss – vi bakade dem i smyg efter skolan. När mamma och pappa kom hem gömdes (och glömdes) de snabbt under soffan. Flera år senare är chokladbollar fortfarande en favorit. Numera gör jag de så klart alltid på Fairtrade-märkt choklad, och gärna med Fairtrade-märkt kokosolja i stället för smör.

Det är en häftig tanke – att vi kan göra skillnad för andra människor bara genom att byta ut en ingrediens när vi bakar. Barndomens chokladbollar är ett perfekt exempel på hur vi kan fika oss till förändring. Genom att välja Fairtrade-märkt kakao, socker och kaffe till våra bakverk får småbrukare runt om i världen bättre möjligheter att skapa en ljusare framtid för sig och sina barn.

Schyssta val är också viktigt för att vi ska kunna fortsätta njuta av våra fika-favoriter, oavsett om det handlar om chokladbollar, en slät kopp kaffe eller ett kryddigt chai. Förutsättningarna för de som odlar kaffe, te och kakao blir allt svårare. Klimatförändringarna innebär att regn inte längre faller när det brukar, eller att temperaturer blir så höga att grödorna tar skada. Och en förlorad skörd är också en förlorad inkomst.

Småskaliga producenter behöver rusta sig mot det förändrade klimatet genom att exempelvis investera i skuggträd eller mer motståndskraftiga grödor. Men de kostnaderna blir tunga att bära för människor som många gånger redan lever under fattigdomsgränsen.

När vi väljer Fairtrade är vi med och skapar förändring. Då bidrar vi till att odlarna får bättre betalt, så att de kan investera i sina barns framtid och i ett hållbart jordbruk.

Under vårkampanjen hoppas vi därför att du vill vara med och fika Fairtrade med oss. Bjud över en granne på kaffe, överraska kollegorna med något gott till fikat eller baka tillsammans med barnen. Bjud in dina vänner på en schysst fika nästa vecka, och hjälp oss berätta om det!

  • Registrera din fika, hitta fler tips på hur du kan delta i kampanjen och hjälp oss att göra ännu större skillnad på Fika Forever 2024.

Nu kör vi. Varje fika är en chans att göra skillnad!

/Ulrika Urey, generalsekreterare på Föreningen för Fairtrade Sverige

Dela