fbpx
Meny
Fairtrade i Almedalen 2019

Fairtrade i Almedalen 2019

Fairtrade Sverige arrangerar två seminarier och deltar i ytterligare tre panelsamtal.

Levnadslön: En förutsättning för Agenda 2030

Sverige importerar en mängd varor från länder med utbredd fattigdom där odlare och anställda ofta tjänar hälften av en levnadslön – den lön som behövs för att man ska kunna försörja sig och sin familj med mat, bostad, utbildning och hälsovård. Vad göra för att alla i världshandeln ska kunna leva på sitt arbete?
Dag: Onsdag 3 juli
Tid: Kl. 11.00–12.00
Plats: TCO-parken i Almedalen, Strandgatan 1
Arrangörer: Fairtrade Sverige, Union to Union
Moderator: Sofia Östmark, kanslichef Union to Union, tidigare ambassadör för Global deal
Medverkande: Ulrika Modéer, FN:s assisterande generalsekreterare och chef för avdelningen för externa relationer på FN:s utvecklingsprogram; Ardalan Shekarabi, civilminister (S); Lars Hjälmered, närings- och energipolitisk talesperson (M), ordförande i riksdagens näringsutskott; Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood; Veronica Magnusson, förbundsordförande på Vision; Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige
Gå till Facebook-event

De lokala initiativens betydelse för en global hållbarhetsagenda

Hur bidrar Ekobanken, Fairtrade och Örebro kommun till de globala målen för hållbar utveckling? Och hur kan den nationella politiken skapa goda förutsättningar för och stimulera lokala initiativ som bidrar till Agenda 2030? Välkommen på ett samtal med stora visioner och högt i tak.
Dag: Onsdag 3 juli
Tid: Kl. 15.00–15.50
Plats: Ekobanken arena, Uppsala Universitet, Campus Gotland, Kaserngatan 1, Sal D24
Arrangörer: Ekobanken och Fairtrade Sverige
Moderator: Kristoffer Lüthi, styrelseordförande, Ekobanken
Medverkande: Anders Österberg (S), riksdagsledamot (utrikesutskottet); Magnus Demervall (C), policychef för Centerpartiet; Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige; Lennart Bondeson (KD), kommunalråd i Örebro (Årets Fairtrade City 2017); Maria Flock Åhlander, ekonomi- och hållbarhetschef Ekobanken
Gå till Facebook-event

Håller företagens arbete med socialt ansvar? Hur kan det stärkas?

Socialt ansvar är en del av hållbarhetsarbetet som är svårt, särskilt i global verksamhet. Misstag kan dessutom ge mycket negativ uppmärksamhet. Vilka aspekter är viktiga att ta hänsyn till?
Dag: Torsdag 4 juli
Tid: Kl. 13.00–13.45
Plats: Teatersalongen, Teaterskeppet, Visby hamn
Arrangörer: Miljö & Utveckling
Moderator: Kerstin Lundell, Miljö & Utveckling
Medverkande: Christopher Riddselius, kundansvarig, Fairtrade Sverige; Ellen Nygren, LO; Karin Wessman, Hållbarhetschef, Exportkreditnämnden

Vilken påverkan har Fairtrade-certifierad klimatkompensation lokalt och globalt?

Ta del av erfarenheter från det första telekombolaget i världen som arbetar med en egen reduktionsplan för att få klimatkompensera genom Fairtrade Climate Standard. Vad krävs av bolag med utsläpp på över 1000 ton CO2e? Vi berättar även om det biogasprojekt i Indien som genererar utsläppskrediterna.
Dag: Torsdag 4 juli
Tid: Kl. 14.00–14.45
Plats: Aktuell Hållbarhets Arena, Gotlands museum, Strandgatan 14
Arrangörer: Social Venture Network (SVN Sweden), Telenor Sweden
Moderator: Karin Strömqvist Bååthe, Generalsekreterare, Social Venture Network Sweden (SVN Sweden)
Medverkande: Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige;
Magdalena Aspengren, Hållbarhetschef & Kvalitetschef, Telenor Sverige;
Johanna Grant, ZeroMission; Karin Strömqvist Bååthe, Moderator & Generalsekreterare, Social Venture Network Sweden (SVN Sweden)

SKAM – ett uppriktigt snack om orättvisa

Hundratusentals svenskar semestrar varje år i diktaturer som Thailand och Marocko. Nästan alla har kläder som tillverkats under usla arbetsförhållanden i länder med utbredd fattigdom. Och många skäms. Hur hanterar vi skammen? Världens orättvisor och snedfördelning av resurser? Kan skam omvandlas till förändring? Välkommen till orättvisans skamvrå!
Dag: Tisdag 2 juli
Tid: Kl. 18.00–18.45
Plats: Sidas scen ”Sverige i världen”
Arrangörer: Föreningen för Utveckligsfrågor (FUF) och tidningen OmVärlden
Moderator: Ylva Bergman, Chedredaktör, OmVärlden
Medverkande: Zinat Pirzadeh, artist och människorättskämpe; Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige; Kent Wisti, präst, målare, satirtecknare; Ahmed Abdirahman, näringspolitisk expert, initiativtagare till Järvaveckan
Gå till Facebook-event

Lite om oss och våra ämnesområden

Fairtade Sverige deltagare under Almedalsveckan
Från vänster: Hewan Temesghen, Christopher Riddselius, Jan Ihre, Pontus Björkman och Marika McAlevey.

Hewan Temesghen

Hewan är generalsekreterare för Fairtrade Sverige och har i många år arbetat nationellt och internationellt med frågor som rör mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor med fokus på unga. Hewan är kunnig inom Agenda 2030, Fairtrade som organisation, handel som verktyg för fattigdomsbekämpning, hållbar konsumtion, arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom, engagemang och mobilisering.

Christopher Riddselius

Christopher är kundansvarig för frukt och blommor, och har tidigare även ansvarat för våra Out of Home-aktörer. Med mer än tio års erfarenhet av CSR och mänskliga rättigheter i leverantörskedjor kan Christopher det mesta om arbetsvillkor i leverantörskedjor för livsmedel och textilier, levnadslön och livsmedelscertifiering. Har tidigare arbetat med socialt ansvar på KRAV och som verksamhetsansvarig på Fair Action.

Jan Ihre

Jan är kundansvarig för vin, te, juice och våra Out of Home-aktörer så som hotell, restauranger och andra återförsäljare. Han har över tjugo års erfarenhet av dagligvaruhandeln, foodservice och entreprenörskap, samt var med och startade Ekologiska säljbolaget. Jan är kunnig i hållbarhetsfrågor, cirkulär ekonomi, klimatkompensation och försäljning.

Pontus Björkman

Pontus är opinionsbildningsansvarig och samordnar Fairtrade Sveriges engagemang under Almedalen 2019. Är du politiker, tjänsteperson, anställd i en förening eller engagerad medborgare? Pontus bollar gärna stora och små idéer om hur handeln kan bli mer rättvis samt om verktyg för opinionsbildning och påverkan. Han har under ett par decennier arbetat med kommunikation, engagemang och opinionsbildning om mänskliga rättigheter, rättvis handel och klimatfrågan för organisationer och företag.

Marika McAlevey

Marika är kommunikatör med fokus på text och har tidigare varit verksam som skribent i flera utrikespolitiska publikationer. Marika är kunnig inom ämnen som Agenda 2030, hållbar utveckling, internationella relationer, Latinamerika samt miljö & klimat.

Arrangerar du seminarier och mingel?

Gör skillnad direkt genom att bjuda på Fairtrade-kaffe till frukostseminarier, Fairtrade-märkta nötter eller choklad som snacks mellan paneler och Fairtrade-vin till kvällsminglet.

Vill du boka kunniga personer inom hållbar handel/konsumtion, mänskliga rättigheter, eller vill du diskutera ett samarbete om ett seminarium? Kontakta Pontus Björkman, pontus.bjorkman@fairtrade.se, 073-7711850.

Dela